Чи дійсно журавлина так корисна, як вважали наші бабусі

20

Звичайно! немає нічого кращого для видужуючого організму, ніж багато пити теплого журавлинного компоту. Журавлина має тонізуючі властивості і содержаіт багато вітаміну с.журавлину люблять всі і діти, і дорослі, і птахи і тварини, особливо ведмеді, не дарма ж її звуть ведмежою ягодою.

Опис журавлини, як рослини

Журавлина, oxycoccus-вічнозелені сланкі або дрібні напівчагарники з тонкими, довгими стеблами і дрібними шкірястими листям. Цвіте журавлина на кінцях торішніх пагонів в кінці травня – на початку червня дрібними рожевими квітками. Плоди-соковиті, блідо — або темно-червоні ягоди з більш світлою, ніж шкірка, м’якоттю дозрівають в кінці серпня – у вересні.

Для журавлин характерна орнітохорія: плоди поїдаються птахами, які переносять її насіння на великі відстані.

зміст матеріалу

  • звідки походить назва журавлина
  • клюквоводство в світі
  • збір врожаю ягід журавлини
  • кому може бути шкідлива журавлина?
  • як краще їсти ягоди журавлини?
  • як зберегти користь ягід журавлини
  • корисні і смачні рецепти з журавлиною

Журавлину великоплідну можна виростити в саду

Звідки походить назва журавлина

Латинське слово oxycoccos має грецьке коріння: ὀξύς, oxis — кислий + κόκκος, coccus — ягода = кисла ягода.

Народні назви журавлини

Журавлиная ягода = cranberry, ведмежа ягода = bearberries

Перші європейські поселенці в америці називали журавлину cranberry, що перекладається як «журавлинна ягода». Назва дана за формою квіток журавлини.

Журавлина в природі

У природі всі види журавлини ростуть на болотах (перехідних і верхових болотах і по заболочених берегах озер.

Клюквоводство в світі

Початком окультурення журавлини вважають 1816 рік, інформація про перші промислові плантації журавлини датується 1833 роком.

Так, з початку xix століття в північній америці серйозно зайнялися вирощуванням журавлини. В даний час в сша існує мережа науково-дослідних станцій, гектари виробничих площ журавлини і спеціалізований журнал «журавлина». Нд це виділено в окрему галузь — журавлиноводство.

У росії на сьогоднішній день все журавлина обмежена збором природних ресурсів, в садах журавлину вирощують рідко. У росії існує поки тільки одна плантація журавлини великоплідної в костромській області. У 2017 році в архангельській області почали створювати першу в світі плантацію журавлини болотної! у сша вирощують великоплідну журавлину.

Як збирають журавлину в сша і канаді?

Ми вже сказали про те, що в сша і канаді, де журавлиноводство — це ціла серйозна галузь с/г вирощують журавлину великоплідну. Особливість її ягід-вони не тонуть. Це використовується при зборі врожаю.

Перед збором поля з журавлиною заливають водою і зріла ягода спливає на поверхню, де її збирають спеціальними машинами. Є і сухі способи збору, але вони складніше.

Збір журавлини великоплідної в сша

Збір врожаю ягід журавлини

Осінній збір журавлини

Збір ягід журавлини починають в кінці серпня — у вересні.

Ягоди журавлини можуть довго зберігатися на кущах, не втрачаючи своїх смакових якостей і біологічно активних речовин, тому їх збір може тривати до весни, до закінчення морозного періоду.

Журавлину збирають з вересня по березень

Весняний збір журавлини — веснянки

ранньою весною після сходу снігового покриву збирають проліскову журавлину — «веснянку». Перезимували ягоди містять менше кислот, більше цукрів, але менше вітаміну с , ніж при осінньому зборі. Така ягода приємніше на смак, але корисної аскорбінці в ній менше. Зате вона більше сподобається дітям.

Що ж міститься в ягодах журавлини?

Ягоди журавлини багаті органічними кислотами , вітамінами с (аскорбінова кислота) , а, бета-каротин, в (b1, b2, b3 (pp), b4, b5, b6 і b9), е, к, крім того вони містять амінокислоти, фарбувальні, пектинові і дубильні речовини і мікроелементи: кальцій, залізо, калій, фосфор, марганець, цинк і мідь. До складу їх шкірки входять воскові речовини. Кислий смак ягодам журавлини надає лимонна кислота .

Калорійність ягід журавлини на 100 г — 28 ккал

Ягоди журавлини

  • протизапальну,
  • протимікробну,
  • частково тонізуючу,
  • сечогінну,
  • капілляроукрепляющее,
  • підвищують секрецію травних залоз.

За даними канадських вчених журавлина здатна знижувати концентрацію загального холестерину в крові, що знижує ризик розвитку таких захворювань, як інфаркт міокарда, ішемічної хвороби серця.

9 головних причин заготовити журавлину на зиму>>>

Кому може бути шкідлива журавлина?

На журавлину можуть бути алергічні реакції, як і на будь-який продукт і індивідуальна непереносимість.

Не бажано її вживати при захворюваннях нирок, дуже акуратно можна вживати при цукровому діабеті (може викликати підняття рівня цукру в крові). Під час вагітності рекомендується бути помірними і акуратними у вживанні журавлини.

Як краще їсти ягоди журавлини?

  • у свіжому вигляді
  • сушені ягоди
  • морожені ягоди
  • в готовому вигляді (джеми, варення, желе, мармелад)

Ягоди журавлини можна їсти практично в будь-якому вигляді: сирими, моченими, морозивом, в цукрі, з ягід можна приготувати джеми, желе, пастилу, мармелад, варення, пюре, а також соки, морси, настоянки і наливки. Ягоди журавлини додають в квашену капусту і як приправу до м’ясних страв.

Діти, як правило, не люблять їсти кислі ягоди в чистому вигляді, але вони добре їдять журавлину в цукрі і тістечка з журавлиною.

У журавлинному соку можна вибілювати срібні вироби.

Як зберегти користь ягід журавлини

Журавлина містить велику кількість бензойної кислоти (0,04 %), завдяки їй ягоди добре зберігаються в свіжому вигляді протягом року в дерев’яних діжках з водою або сухими в скляній або ж дерев’яному посуді. При цьому в них зберігаються всі корисні речовини.

У замороженому вигляді журавлина зберігає свіжість протягом всієї зими. Навесні ягоди зберігають в холодній воді.

Найкраще корисні властивості зберігаються в замороженій журавлині, особливо, якщо використовується промисловий тип заморозки, так звана шокова заморозка. Після розморожування ягоди треба використовувати в їжу або на приготування страв, повторна заморозка веде до втрати корисних речовин в ягодах.

Корисні і смачні рецепти з журавлиною

Запечена манна каша з горіхами і в’яленою журавлиною

Цікаві факти про журавлину

  1. журавлинний сироп використовують в якості замінника крові в кіновиробництві! сироп виглядає на екрані точнісінько як справжня кров.
  2. у 1994 році журавлину назвали офіційною ягодою штату массачусетс (сша).
  3. квітуча журавлина разом з березою намальовані на гербі комуни в швейцарії під назвою безенбюрен.
  4. американські індіанці в своє знамените сушене або в’ялене м’ясо-» пеммікан » (пімі — окан) — додавали і ягоди журавлини.