Чи можна їсти апельсини при цукровому діабеті 1 і 2 типу

39

Апельсини при діабеті є забороненим ласощами для багатьох людей. Вони обмежують себе у фрукті через побоювання завдати своєму організму шкоди. Але якщо грамотно вводити в раціон цитрус, то він не тільки не буде небезпечний для діабетика, але і принесе йому користь.

Вплив апельсинів на рівень цукру

Обов’язок діабетика – це постійний підрахунок глікемічного індексу страви. Даний показник відображає ступінь стрибка глюкози після вживання продукту. Якщо глікемічний індекс вище 70, то діабетикові слід відмовитися від прийому такої їжі.

Апельсини, незважаючи на наявність цукру, несуть велику користь для організму. Слід враховувати, що в них міститься помірна кількість вуглеводів, які легко засвоюються в травному тракті. Показник глікемії не підвищується завдяки пектину. Ця речовина, що міститься в м’якоті, уповільнює процес засвоєння цукру.

Глікемічний індекс апельсина дорівнює 33, тому цитрус можна вводити в раціон діабетика

Важливо! вміст фруктози і глюкози в м’якоті практично однаково. Перший фермент безпечний для діабетиків, так як він не підвищує рівень цукру, якщо в помірній кількості вживати фрукт.

Чи можна діабетикам апельсини

Важливий критерій – це дотримання норми і індивідуальні особливості організму. Якщо діабетик строго контролює своє харчування, веде здоровий спосіб життя, а його захворювання знаходиться в стадії ремісії, то вживання апельсина принесе користь.

Обмежити себе в їжі змушені люди, у яких почалися ускладнення цукрового діабету. Не рекомендується вводити в меню фрукт пацієнтам, у яких хвороба перейшла в стадію загострення.

Користь апельсина при цукровому діабеті

І якщо вуглеводи в м’якоті цитруса є, то білки і жири в ньому відсутні. Апельсин цінний для діабетиків не тільки низьким глікемічним індексом, але і великою кількістю вітамінів і мінералів, благотворно впливають на функції органів і систем. Користь несе не тільки м’якоть, але і шкірка, яку можна застосовувати для приготування цілющих відварів.

Додатковий варіант використання апельсинових кірок-це приготування цукатів

Корисні речовини:

  • провітамін а;
  • аскорбінова, фолієва і нікотинова кислота;
  • вітаміни групи в;
  • фітонциди;
  • калій;
  • кобальт;
  • пектини;
  • магній.

Головна відмінність всіх цитрусів-це наявність вітаміну с.в апельсинах аскорбінова кислота має важливе значення в осінньо-зимовий період, допомагаючи боротися з грві. Підвищує вітамін і опірність організму до інфекцій, покращує зовнішній вигляд шкіри.

Прийнято вважати, що часте вживання цитрусів діабетиками знижує ризик появи пухлиноподібних утворень, тому що антиоксиданти перешкоджають розвитку злоякісних клітин. Сприятливу дію надають апельсини і на зорову систему. Вміщені в м’якоті речовини не допускають появи ретинопатії, уповільнюють процеси ураження нервових закінчень і судин в оці.

Якщо діабетики будуть регулярно вживати апельсини, то зможуть заповнити і дефіцит магнію. При нестачі даної речовини є ризик розвитку нефропатії, яка призведе до руйнування нирок. А вітамін е, що міститься в м’якоті, благополучно виводить токсини з організму.

Антоціани не тільки знижують рівень глюкози, але і не допускають її різких стрибків в організмі

Потрібно враховувати, що у діабетиків часто гормон еритропоетин виробляється в недостатній кількості. Це призводить до розвитку анемії. При введенні цитрусів в свій раціон існує можливість підняти рівень гемоглобіну.

Харчові волокна в м’якоті допомагають боротися з бляшками холестеринів, запобігає розвитку атеросклерозу.

Вплив цитруса на організм людини:

  • поліпшення роботи серця (зниження ризику аритмії);
  • зниження артеріального тиску;
  • зміцнення стінок судин.

Можлива шкода і протипоказання

Але у цитруса крім переваг є і недоліки. Не можна його їсти діабетикам із запальними хворобами шлунка і кишечника: виразкою, гастритом або колітом.

важливо! апельсин-це сильний алерген, тому людям з відповідною схильністю слід виключити продукт.

Не рекомендується вживати фрукт дітям до п’яти років, так як в цьому віці високий ризик появи висипу або діатезу.

На думку стоматологів, апельсини негативно впливають на міцність зубної емалі. Щоб кислоти не руйнували оболонку, потрібно кожен раз після вживання м’якоті прополоскати ротову порожнину.

Апельсиновий сік при діабеті

Слід враховувати, що в рідкій формі відсутня клітковина, і людина буде вживати продукт в більшій кількості. Якщо випити 0,5 л соку, то в організм потрапить до 52 г вуглеводів, що відповідає денній нормі. Тому лікарі наполягають відмовитися від консервованих і свіжовичавлених апельсинових соків. Не рекомендується пити пунші на основі цитруса.

Особливості вживання

Їсти апельсини при цукровому діабеті рекомендується в свіжому вигляді. Будь-який вид теплової обробки призведе до збільшення глікемічного навантаження, а значить, до ризику підвищення цукру в крові. Слід враховувати, що під впливом температури погіршуються і харчові якості фрукта.

Вживати в день можна по 1-2 апельсина в разі, якщо немає лікарських протипоказань. Потрібно враховувати індивідуальні особливості організму.

важливо! щоб запобігти стрибку цукру після вживання цитруса, рекомендується поєднувати м’якоть з горіхами або галетами.

Якщо в свіжому вигляді діабетикові апельсини не подобаються, йому можна поласувати цукатами. Вони не будуть підвищувати рівень глюкози, якщо при їх приготуванні відмовитися від цукру.

Один з рецептів цукатів з апельсинових кірок:

  1. шкірку замочити на кілька днів у воді, потім відокремити білу плівку і добре промити.
  2. порізати апельсин на смужки, скласти їх в каструлю з товстим дном.
  3. томити шкірку на повільному вогні протягом 30 хвилин, а потім відкинути на друшляк.
  4. залити цукати сиропом. Для його приготування можна використовувати сорбіт або фруктозу.
  5. помістити всі інгредієнти в сковороду і безперервно помішувати на повільному вогні, поки вся рідина не випарується.

Використовувати цедру можна і для підвищення імунітету. Для цього роблять відвар їх кірок. Щоб отримати ліки, потрібно шкірку з одного цитруса залити 200 мл окропу і настоювати 1-2 години.

Окрема проблема діабетиків – це зайва вага. Апельсини допомагають боротися з надмірною масою при порушенні вуглеводного обміну.

Калорійність апельсина досягає 43 ккал на 100 г в залежності від сорту

Для зниження маси тіла потрібно дотримуватися не тільки здорового способу життя, але і регулярно їсти цитруси. Найкраще їх вживати в свіжому вигляді, додавати в салати, враховуючи загальну калорійність страви.

Рецепт апельсинового пирога для діабетиків

Якщо виникла необхідність термічної обробки цитруса, то можна скористатися декількома рецептами пирогів.

Підготувати наступні інгредієнти:

  • 3 яйця;
  • 1 апельсин;
  • 30 г сорбіту;
  • 100 мигдалю;
  • ч. Л. Лимонної цедри;
  • щіпка кориці.

Почати слід з розігріву духовки до 180 °с.в цей час відварити апельсин, вийняти з нього кісточки і подрібнити. Одне яйце збити з додаванням сорбіту, з’єднати з цедрою, м’якоттю і корицею, перемішати. Після закінчення всіх робіт висипати в тісто подрібнений мигдаль. Змішати вийшло пюре з двома збитими яйцями, вилити в форму. Випікати протягом 40 хвилин.

Діабетикам рекомендується вживати не більше 100 г апельсинового пирога на добу

Для другого рецепта знадобляться наступні інгредієнти:

  • 0,5 кг нежирного сиру;
  • 3 ст. Л. Вершкового масла;
  • 2 ст. Л. Меду;
  • 200 г печива на фруктозі;
  • 1 ціле яйце і 1 білок;
  • 2 апельсина;
  • 100 г кураги.

Печиво потрібно подрібнити в крихту і змішати з маслом. Готову основу викласти у форму і поставити в розігріту до 150 °с духовку на сім хвилин.

Поки тісто випікається, зробити основу. Для цього з’єднати сир з яйцем і білком, додати мед і збити до отримання однорідної консистенції. Цедру апельсина натерти на тертці, туди ж видавити сік з цитруса і додати курагу. Фруктову суміш поставити на вогонь і томити до отримання пюре. З’єднати його з сирною масою. Викласти готову начинку на тісто і перенести пиріг в духовку на 30 хвилин.

Висновок

Апельсини при діабеті — це не тільки не заборонений, але і рекомендований до вживання продукт. Важливо повинен враховуватиІндивідуальні особливості організму, отримати дозвіл лікаря. Не слід зловживати цитрусом: діабетики в свіжому вигляді можуть з’їдати не більше 1-2 апельсинів в день.