Чому необхідно відбирати для посадки озимого часнику великі зубки?

5

Під зиму часник садять багато дачники і власники фермерських господарств. Одним з важливих моментів для отримання рясного врожаю культури є відбір здорового посадкового матеріалу. Купуючи цибулини вподобаного сорту часнику у перевірених виробників сільськогосподарської продукції, ви можете бути впевнені в їх якості.

Хороший насіннєвий фонд, вирощений спеціально з метою розмноження, завжди має всі сортові ознаки (колір оболонки цибулини, колір оболонки зубка, кількість фракцій в цибулині, щільність прилягання часточок, маса, обсяг, форма і т.д.) і вільний від фітопатогенів (цвіль, наліт, коричневі плями, гниль та ін.).

Такі цибулини попередньо відкалібровані за розмірами. Якщо ж ви купуєте на посадку севок, то вибирайте виключно великі однозубки, вирощені в поточному сезоні.

Вплив розмірів посадкового матеріалу на врожайність культури

Головки часнику на посадку і зубки в них повинні бути великими і мати приблизно однакові розміри. Справа в тому, що, чим більше посаджений зубок, тим більша кількість листових пластин на ньому буде сформовано навесні. На рослинах з дрібного севка і зубчиків формується на 3-5 листків менше, ніж на таких же саджанцях, але з великих фракцій.

Саме в листі накопичуються всі поживні компоненти, які після формування цибулин під землею і забезпечують їх повноцінний налив. Як показує практика, з дрібних часникових фракцій завжди виростають дрібні головки. Зубки ж великих розмірів гарантовано принесуть урожай великих цибулин.

Самостійно вирощений часник після збору і просушування потрібно перебрати. Найбільші і здорові головки з неушкодженою покривною лускою і без ознак захворювань залишають на посів під зиму. А ось дрібні цибулини і все головки з механічними ушкодженнями пускають на переробку, благо гострий овоч використовується в численних літніх і осінніх заготовках (приготування аджики, кетчупу, пікантних соусів, маринування і засолювання огірків, кабачків, патисонів, томатів, овочевих салатів і т.д.).

Дрібні зубки, які іноді присутні навіть у великих цибулинах, краще відкладати для подальшого використання в кулінарних цілях. Посаджені часточки однакового розміру, як правило, сходять одночасно, а догляд за такими посадками проводити навесні набагато простіше.

Поділ цибулин на окремі фракції проводиться безпосередньо перед посадкою. Не варто заздалегідь розбирати головки, так як загальне кореневе денце захищає посадковий матеріал від втрати вологи. Розділяти часник на зубки набагато зручніше за допомогою плоскої металевої пластини з тупими краями. Такий предмет можна завжди знайти серед інструментів і різних заготовок, наявних в господарстві у кожного завзятого дачника.

Підійдіть до відбору і калібрування часнику на посадку з усією відповідальністю, і ви гідно оціните рекомендації фахівців при зборі врожаю майбутнього літа!