Кріп ‘зелене мереживо’ – вдала альтернатива ‘алігатору’, ‘владиці’, ‘гренадеру’ та ін популярним рясно-листяним сортам

27

Ось і пролетіло спекотне літо-2021, ознаменувавши собою закінчення тестування кропу «зелене мереживо» від агрофірми «ваше господарство». 27 серпня приймаю рішення зрізати визріли і частина недозрілих парасольок, та видалити рослини з грядки.

Вперше доводжу пряну культуру до врожаю спецій, зазвичай задовольнялася збором ароматної пряної зелені.

» корівку » запримітили?

Як правило, стрункі ряди кропу в кінці липня-початку серпня завалювалися (переважно в міжряддя), що вкрай дратувало і заважало. Тому прибирала рослини негайно і досить рано, не даючи парасолькам не те щоб визріти, а навіть толком сформуватися. Загалом, свідомо позбавляла себе спецій. Зате в цьому році врожаю насіння вистачить на кілька років вперед.

Вже не знаю, чия в цьому заслуга – сорти кропу «зелене мереживо», стійкого до вилягання, або посушливого літа (з травня по вересень дощ був всього 3-4 рази).

стрункі ряди кропу в кінці вегетації

Щоденник погоди з 26 червня по 27 серпня

період з 26 червня по 31 липня

з 1 по 27 серпня

Який догляд передував збиранню врожаю?

  • з щоденника погоди видно, що денна температура в період з 26.06 по 27.08 була досить високою. Всього кілька нетривалих днів температура вдень не перевищувала +18…20°c, переважно ж трималася на позначці + 28…32°c. При жаркій погоді кріп поливала методом дощування по листю кожен день/через день.

  • при відносно нормальній температурі (+20…25°c вдень) полив здійснювався 1-2 рази на тиждень нагрітою на сонці водою за допомогою лійки. Поливала у вечірній час. Витрата: ± 8 л на 2 «рядки» довжиною 1,5 метра.
  • 26 травня і 12 червня прополола грядку і порихлила міжряддя. В подальшому прополка не була потрібна, а рихлити було марно через практично щоденного поливу.
  • зважаючи особистих переконань кріп за весь період вегетації жодного разу не підгодовувала.

Ароматний урожай зелені і спецій

Збір пряної зелені

Нагадаю, перший пряно-ароматичний «букет» із зеленого мережива був зірваний 26 червня, про що повідала надалі публікації.

Пучок вийшов вагою в 136 грамів.

В подальшому виробила собі якийсь стандарт-зривала зелень кропу на їжу «букетом», в який входило ± 40-60 листків загальною вагою в 80-100 грамів (збори понад 100 грамів – як правило, «на гостинці» для гостей).

Чи не зрізаю зелень масово, не заготовляю про запас, т. К. У сушеному і замороженому вигляді кріп не припав до смаку, не підійшов до нашого столу. Задовольняюся малим-активно збираю пишні ароматні «букети» протягом сезону безпосередньо перед вживанням.

Всього протягом 1,5 місяців (з 26.06 по 10.08) було 11 зборів зелені, маса пучків кропу варіювалася від 55 до 260 грамів. Загальна врожайність склала 1456 грамів.

Це маса саме листя, тому що завжди збираю кріп акуратно, поштучно відламуючи розсічені листя, а не цілі гілочки зі стеблами.

Останній збір пряної зелені датований 10 серпня.

листя у кропу зелене мереживо великі, ніжні, довго не грубіють і не жовтіють. Інтенсивність аромату, смак і соковитість кропу безпосередньо залежали від температури повітря. Чим сильніше припікало сонце, тим слабкіше ставали ароматика і смак, губилася соковитість. І, відповідно, навпаки

Скажемо чесно, можна було аж до збирання рослин (27 серпня) «пошкребти по засіках» і ще зібрати пучок запашного кропу, але на той час вже приїлося.

в кінці терміну вегетації грядка з кропом виглядає цілком стерпно.

Збір насіння на спеції і заготівлю посівного матеріалу

Перші поодинокі (на 4 рослинах) квіткові стрілки з’явилися до 25 червня.

А рівно через місяць, 25 липня, кріп красувався з численними парасольками.

При цьому рослини досягли висоти в 100 см.на момент збирання (27 серпня) максимальна висота рослин дорівнювала 1,2 метрам.

Парасольки формувалися і визрівали не одночасно, як і разюче відрізнялися за зовнішнім виглядом (розміром, кольором). Частина суцвіть були великими, розмашистими, інші-зовсім мініатюрними.

Колір визріли насіння варіюється від світло-коричневого до темно-коричневого і навіть болотного. У попередній публікації вже висувала припущення про різні сорти кропу, насіння яких розфасували в один пакетик.

Парасольки, як визріли, так і трохи недостиглі, зрізала 27 серпня. Вибирала переважно за значним розміром самих суцвіть і сформованих насіння. Вийшов цілий тазик з майбутнім урожаєм спецій.

Прибрала на просушку в сухе і світле місце – в теплицю. Протягом тижня (з 28 серпня по 2 вересня) майже щодня відлущувала насіння від гілочок, залишаючи в тому ж тазу для сушіння.

Вийшло майже 300 грамів насіння (поки фотографувала ± 10% благополучно розгубила) – з лишком вистачить і на спеції, і на заготівлю складноскладних приправ, і на подзимний посів, як і на висів в наступні роки.

Підіб’ємо підсумки по iii етапу

* дві «рядки» кропу зайняли площу 0,325 м2 (1,8х0,25 метрів). З цієї ділянки зібрала урожай зелені 1,456 кг і спецій 296 г. Тоді потенційний урожай з 1 м2 дорівнює 4,5 кг і 910 г відповідно

Зустрінемося в підсумковому звіті, в якому поділюся своїми враженнями про сорт кропу «зелене мереживо», проведу порівняльний аналіз заявлених характеристик з отриманими результатами.