Квашена капуста: користь і шкода для організму, чи корисна при схудненні

117

Квашена капуста – поширена закуска, яку роблять багато господинь. Причому у кожної свій рецепт її приготування, що передається між поколіннями. Щоб квашена капуста була хрусткою, ароматною і з приємною кислинкою, необхідно чітко дотримуватися етапи її бродіння і подальшого зберігання. Однак ця страва цінується не тільки за високі смакові властивості. Відома користь квашеної капусти при лікуванні і профілактики різних захворювань.

Квашена капуста-джерело корисних компонентів для здоров’я в осінньо-зимовий період

Які вітаміни містяться в квашеній капусті

Даний продукт характеризується багатим хімічним складом. Цінується він в першу чергу за високу концентрацію вітаміну c. У 200 г закуски міститься половина добової потреби людини в даному компоненті. За вмістом аскорбінової кислоти розносол перевершує лимони. Користь квашеної капусти полягає і в наявності вітаміну b6. А адже саме він сприяє кращому засвоєнню білка. Тому розносол рекомендують вживати з м’ясом.

До складу закуски входить і вітамін a. Цей компонент приносить користь організму людини тим, що є потужним антиоксидантом, що дозволяє уповільнити процеси старіння. Також вітамін a сприяє нормальній роботі ендокринної, травної та дихальної системи. Він бере участь в жировому обміні, у формуванні кісткової тканини, окислювально-відновних процесах.

Розносол містить і вітамін e. Цей компонент життєво необхідний для репродуктивної системи. Також користь його полягає і в тому, що він впливає на згортання крові, попереджає утворення тромбів і холестеринових бляшок, підвищує еластичність кровоносних судин.

Розносол містить і вітамін pp. Це компонент відповідальний за зростання тканин, а також бере участь в процесі переробки жирів і цукрів в енергію. Користь вітаміну pp в тому, що він покращує роботу серцевого м’яза, сприяє очищенню організму від токсинів.

У квашеній капусті присутній також вітамін k. Його функція полягає в транспортуванні кальцію по організму, що допомагає нормалізувати згортання крові. Він попереджає розвиток остеопорозу, обструкцію жовчних шляхів, внутрішні кровотечі.

Хімічний склад розносолу включає і вітамін d. Користь даного компонента в тому, що він сприяє повноцінному розвитку кісткової тканини і попереджає рахіт. Також вітамін d покращує роботу щитовидної залози і перешкоджає утворенню ракових клітин. Елемент підвищує засвоюваність фосфору і калію.

Крім вітамінів, квашена капуста містить і мікроелементи-натрій, мідь, калій, залізо, фосфор, йод, кальцій, магній, цинк, хром. Тому користь її для здоров’я людини неоціненна.

Важливо! розносол допомагає заповнити дефіцит корисних компонентів в холодний період року, коли людський організм відчуває підвищену потребу в них.

Корисні властивості квашеної капусти для організму людини

Цей продукт широко використовується не тільки в кулінарії, але і в медицині. Помічено, що розносол має антибактеріальну, загальнозміцнюючу, протизапальну, знеболювальну та антиканцерогенну дії при правильному використанні. Причому квашена капуста має профілактичні та лікувальні властивості. Вона попереджає розвиток ускладнень і допомагає позбутися від неприємних симптомів.

Закуска підвищує стійкість до стресів

Корисні властивості квашеної капусти для чоловіків полягають в тому, що вона сприятливо впливає на передміхурову залозу, покращує еректильну функцію. А розсіл продукту допомагає усунути неприємні симптоми похмілля.

Для жінок закуска також корисна. Вона покращує структуру нігтів і волосся, а також допомагає при хворобливих менструаціях і в період менопаузи зняти неприємні симптоми. Причому квашену капусту можна вживати навіть на ніч в помірній кількості.

Зміцнює імунітет

Розносол вважається найкращим продуктом для зміцнення імунітету. Це обумовлено високим вмістом в ньому вітаміну c. Адже аскорбінова кислота знижує сприйнятливість організму до вірусів і бактерій. Це відбувається за рахунок вироблення фагоцитів – особливих клітин, які знищують шкідливі мікроорганізми, що потрапляють в кров.

Користь квашеної капусти для схуднення

Дієтологи відзначають користь даної закуски і для схуднення. Це обумовлено низьким вмістом жирів, вуглеводів і білків, підвищеною концентрацією органічних кислот. А адже саме вони проявляють високу біологічну активність і прискорюють обмінні процеси в організмі.

Фолієва кислота, яка присутня в складі продукту, допомагає нормалізувати вагу навіть тоді, як інші способи схуднення не приносять бажаного результату. Потрапляючи в клітини, вона прискорює спалювання жирів.

Важливо! квашена капуста відноситься до числа небагатьох продуктів, що відрізняються негативною калорійністю, так як на її переробку організм витрачає набагато більше енергії, ніж отримує.

Калорійність 100 г закуски становить 23 ккал

Покращує роботу нервової системи

Цілющі властивості квашеної капусти поширюються і на нервову систему людини. Це досягається за рахунок високого вмісту в продукті вітамінів групи b. Оскільки саме вони відповідають за передачу нервових імпульсів від головного мозку до периферичних відростків.

Регулярне вживання квашеної капусти в помірній кількості дозволяє усунути стомлюваність, дратівливість, привести в норму психоемоційний стан, поліпшити сон.

Профілактика раку

Розносол є продуктом бродіння, в процесі приготування якого утворюються нові хімічні компоненти – ізотіоціанати. Вони унікальні тим, що проявляють антиракову активність, що доведено традиційною медициною. Дані речовини перешкоджають переродженню клітин і руйнують канцерогени.

Квашена капуста допомагає попередити розвиток раку кишечника, молочних залоз, легенів при її вживанні 2-3 рази на тиждень.

Важливо! закуска є профілактичним засобом при онкозахворюваннях, але її вживання не здатне замінити курс терапії.

Зміцнює серцево-судинну систему

Доведена користь продукту і для серцево-судинної системи. Адже він сприяє розчиненню холестеринових бляшок, нормалізує процес кровотворення, а це знижує ймовірність розвитку інфаркту, інсульту. Користь закуски і в тому, що вона сприяє виведенню з організму жовчних кислот. А це допомагає запобігти атеросклероз, ішемічну хворобу серця.

Зміцнює кістки

Корисні властивості продукту поширюються і на кісткову тканину, так як квашена капуста підвищує її щільність. Це відбувається за рахунок високого вмісту в продукті вітаміну d і кальцію. Тому закуска запобігає розвитку остеопорозу.

Користь квашеної капусти ще й в тому, що вона бореться із запаленням, завдяки містяться в ній антиоксидантів. Це допомагає усунути хворобливість в суглобах і м’язах.

Користь квашеної капусти для печінки

Квашена капуста виводить з організму шлаки і токсини. Завдяки цьому вона приносить користь печінки, покращуючи її функцію. А розсіл, що утворюється в процесі приготування продукту, сприяє виведенню з органу одноклітинних гельмінтів – лямблій. Для цього необхідно пити його за півгодини до кожного прийому їжі.

При захворюваннях печінки рекомендується вживати коктейль здоров’я. Для його приготування необхідно змішати розсіл квашеної капусти з томатним соком в рівній кількості. Пити напій тричі на день протягом трьох місяців.

Користь для шкіри та очей

Квашена капуста містить вітамін a у великій кількості. А це знижує ризик розвитку катаракти і перешкоджає дегенерації жовтої плями. Доведена користь продукту і для шкіри. Вона підсилює регенерацію клітин, підвищує тургор епідермісу, запобігає утворенню зморшок. Регулярне вживання закуски, допомагає позбутися від прищів, екзем. Продукт прискорює загоєння ран, опіків і гнійників, якщо регулярно промивати їх розсолом.

Квашена капуста підсилює вироблення колагену, що забезпечує омолоджуючий ефект

Користь квашеної капусти для шлунка

У процесі квашення в продукті утворюються кисломолочні бактерії, які, потрапляючи в шлунок з капустою, пригнічують активність шкідливої мікрофлори, покращують функцію травлення.

Чи корисна квашена капуста для кишечника

Високий вміст клітковини в продукті допомагає поліпшити функцію кишечника. А молочна кислота пригнічує розвиток шкідливих мікроорганізмів і нормалізує мікрофлору. Це дозволяє запобігти процесу гниття їжі іЗдуття живота.

Користь квашеної капусти для кишечника ще й в тому, що вона знімає запалення. До того ж вона підсилює перистальтику і забезпечує легку проносну дію.

важливо! молочні бактерії, що містяться в квашеній капусті, використовують для лікування синдрому роздратованого кишечника, що дозволяє усунути дисбактеріоз.

Доведена користь квашеної капусти і при гастриті в періоди ремісії. Однак вживати продукт в цьому випадку не можна на голодний шлунок, а краще поєднувати з відвареною картоплею і кашами.

Чи можна квашену капусту при діабеті

Закуска не містить глюкозу і цукру. Тому її можна їсти навіть при такому захворюванні, як цукровий діабет. Причому молочна кислота і ферменти, що виділяються в процесі бродіння, необхідні для нормалізації роботи підшлункової залози, в чому і полягає користь квашеної капусти. Але ж при порушенні функції ендокринної системи її нормальна робота вкрай важлива.

Чи можна квашену капусту при гв

Вживання розносолу в період годування груддю можливо, але при дотриманні певних правил. Адже не можна сказати, що даний продукт є абсолютно нешкідливим для травної системи новонародженого. Він здатний стати причиною газоутворення і появи кольок.

Квашену капусту годуючим мамам можна починати їсти в чистому вигляді тільки, коли малюкові виповниться півроку. Вводити в раціон цей продукт необхідно поступово, починаючи з малої дозування. Після цього потрібно відстежити реакцію організму дитини на нього. У разі появи висипу, здуття живота необхідно відмовитися на час від його вживання. А якщо організм крихти нормально сприйняв новий продукт, то тоді можна збільшити норму.

Чи можна квашену капусту при вагітності

Закуска відноситься до числа продуктів, які можна вживати під час вагітності, якщо немає протипоказань. Але допустимо блюдо тільки те, що приготовлено в домашніх умовах.

У період виношування плоду розносол є джерелом вітамінів і мінералів, які так необхідні для повноцінного розвитку малюка і здоров’я майбутньої мами. Квашена капуста допомагає боротися з метеоризмом, підсилює захисні властивості проти вірусів, інфекцій, бактерій.

Закуску можна їсти на різних термінах вагітності

Справитися з токсикозом допомагає розсіл, його потрібно пити вранці. Також він є відмінним засобом від геморою, який часто турбує вагітних жінок. Високий вміст калію в квашеній капусті також приносить користь майбутнім мамам. Адже цей компонент нормалізує роботу нирок, виводить воду з організму і тим самим запобігає набряклості.

Важливо! у період виношування плоду можна вживати свіжу і тушковану квашену капусту, приготовлену без додавання солі і оцту.

Існує думка, що свіжі овочі набагато корисніше тих, які були схильні до переробки. Однак у випадку з квашеною капустою це не відповідає дійсності. Адже закуска з багатьох аспектів перевершує білокачанну капусту. Крім того, що поліпшується смак в процесі бродіння продукт, підвищуються його корисні властивості.

Серед них:

  • клітковина стає більш пухкою, що підвищує засвоюваність корисних компонентів;
  • збільшується концентрація органічних кислот;
  • зростає кількість вітаміну c.

При яких хворобах не можна їсти квашену капусту

Незважаючи на користь розносола, в деяких випадках він може завдати шкоди здоров’ю. Тому потрібно заздалегідь ознайомитися з існуючими протипоказаннями.

Не можна їсти квашену капусту при:

  • гастриті з підвищеною кислотністю в період загострення;
  • гастродуоденіті;
  • панкреатиті;
  • гострій формі виразки;
  • нирковій недостатності;
  • сечокам’яної хвороби.

Висновок

Користь квашеної капусти для здоров’я людини істотна. Адже вона поєднує унікальні властивості, що дозволяє знизити ймовірність розвитку багатьох захворювань. Однак варто розуміти, що користь приносить розносол, який отриманий без застосування оцту. Тільки в цьому випадку він буде містити максимальну кількість вітамінів, мінеральних речовин органічних кислот і корисних бактерій.

Предыдущая статьяСтійка-підставка з обертовими ящиками під свердлильний верстат
Следующая статьяОбои с цветами — стильно либо устарело? Проверьте тренды..