Піч-мангал 2 в 1 своїми руками

39

Ця конструкція печі — просто знахідка для будинку або дачі. Проста і функціональна-вона стане незамінним помічником в період відпочинку в саду або городі. На ній можна варити і смажити, на сковороді або в каструлі, готувати страви на як грилі, так і на мангалі. Піч не займе багато місця і стане вірним помічником в приготуванні смачних і корисних страв на свіжому повітрі.

Знадобиться

  • вогнетривка цегла;
  • пісок;
  • цемент;
  • ємність для розчину;
  • червона глина;
  • кельму;
  • молоток-кувалда.

Процес виготовлення печі-мангала своїми руками

Рівно виставляємо прямокутник 4 на 2 з вогнетривкої цегли. Цеглини ставимо на ребро, залишаючи між ними зазор для цементного розчину.

Готуємо розчин. Засипаємо в ємність пісок і цемент в пропорції 3 до 1. Ретельно перемішуємо. Заливаємо воду і перемішуємо до утворення сировидної маси.

Наносимо цементний розчин на виставлений з цегли прямокутник. Ретельно заповнюємо шви і викладаємо другий ряд кладки. Стежимо, щоб шви верхнього ряду не потрапляли на шви нижнього ряду кладки.

На третьому ряду прямокутника на одному з його торців будемо викладати конструкцію розміром 2 на 2 цегли. Для цього спочатку кладемо кут з чотирьох цегли. Усередині конструкції робимо підставку, і ставимо дощечку, яка буде тимчасово виконувати роль перемички.

Ставимо цеглу на дощечку, і продовжуємо викладати так, щоб з одного боку залишалося бічний отвір розміром в 3/4 цегли. Таким чином кладемо 2 ряди кладки.

В отворі робимо підставку. На нього ставимо цеглу так, щоб його нижня частина була нижче вже утворених стінок. Заповнюємо шви розчином. Останній покладений цегла вище загальної конструкції, тому по периметру вирівнюємо кладку шматочками.

Коли розчин схопиться, знімаємо підставку бічного отвору.

Знімаємо підставку внутрішнього отвору. Вибиваємо дощечку (тимчасову перемичку). У нас утворилися стіни майбутньої печі.

На дно кладемо цеглу так, щоб повністю покрити його. У частині печі з вищими стінами кладемо другий ряд з 3-4 цегли, щоб утворилася сходинка.

Далі беремо червону глину. Якщо є грудки, дробимо їх кувалдочкой. Додаємо пісок в пропорції 3 частини глини на 1 частину піску, і ретельно перемішуємо. Заливаємо воду і готуємо глиняний розчин. Доводимо масу до стану, коли вона добре ліпиться.

Глиняний розчин засипаємо на дно печі. Ретельно, але обережно трамбуємо кувалдою, і вирівнюємо поверхню.

Далі заліплюємо глиною внутрішні стінки вищої частини печі. Товщина глиняного шару повинна становити 7-8 см.

Завершуємо внутрішній шар, викладаючи отвір з глиняного розчину. Щоб отвір вийшло правильної круглої форми всередину ставимо циліндричну форму (наприклад, відро).

Вирівнюємо поверхню, знімаємо циліндричну форму, і обробляємо глину водою так, щоб поверхня придбала гладку форму.

Закріплюємо над отвором підставку, щоб вона схопилася в глині.

Все інше глиняне дно обробляємо водою, щоб його поверхня стала гладкою.

Таким чином, ми зробили дров’яну піч, відкрита частина якої служить як мангал. Вугілля з печі зсуваються у відкриту частину печі.

При необхідності можна додати ще вугілля, і смажити страви на решітці або шампурах.

Гарного використання і смачного!

Дивіться відео