Що можна приготувати на зиму з терну (терену)

14

Вміст

  • 1 особливості заготовок з терну
  • 2 що можна зробити з терну на зиму
    • 2.1 тернове варення
    • 2.2 джем з терну
    • 2.3 желе з терну
    • 2.4 компот із терну
    • 2.5 сік з терну
    • 2.6 ткемалі з тернини
    • 2.7 терновий соус
    • 2.8 маринований терен
    • 2.9 солоний терен
    • 2.10 наливка з терну
  • 3 як зберегти терен на зиму
    • 3.1 сушка терну
    • 3.2 заморозка терну
  • 4 висновок

Рецепти заготовок з терну на зиму досить різноманітні. Його можна засолити, замаринувати, зробити соуси, варення або желе. Ягоди часто використовують для приготування слабоалкогольних напоїв або просто заморожують свіжими. Для переробки на зиму підходять плоди садового і дикорослого терну.

Особливості заготовок з терну

Росте культура у вигляді чагарнику, поширена практично по всій території росії (крім північних широт). У садах вирощують гібридні форми терну. Заготівля на зиму окультурених представників не відрізняється від переробки дикорослих. Смак у всіх видів терпкий з гірчинкою і незначною кількістю кислоти.

Щоб позбутися від гіркоти, терен заготовляють після перших морозів або зібрані ягоди на добу поміщають в морозильну камеру.

Для заготовок з терну на зиму в домашніх умовах беруть сировину хорошої якості.

Використовують тільки стиглі ягоди, недостиглі будуть занадто терпкими і кислими, перестиглі – м’якими, з неприємним запахом бродіння

Не підходять плоди з ознаками цвілі або темними плямами на поверхні. Шкірка повинна бути темно-синього кольору, без м’яких ділянок.

Переробляють терен на зиму в цілому вигляді або видаляють кісточку. Все залежить від рецепта. Якщо необхідно зняти шкірку, ягоди обдають окропом. Дикорослий терен погано піддається обробці від кісточки, його готують в цілому вигляді, потім перетирають, щоб відокремити м’якоть.

Підготовка сировини для всіх рецептів однакова

Алгоритм обробки терну:

  1. зібрані плоди переглядають, викидають неліквідні.
  2. прибирають плодоніжки.
  3. заливають холодною водою. На поверхню спливуть дрібні частинки сміття і листя.
  4. рідина акуратно зливають, ягоди поміщають в друшляк і миють під краном.

Плоди розкладають тонким шаром на тканинну серветку, щоб повністю випарувалася волога.

Що можна зробити з терну на зиму

Ягоди підходять для приготування десертів, соку, компоту. Заготовити терен на зиму можна способом засолювання, маринування. Можна переробити на кетчуп або соус. Такий варіант ідеально підходить як додатковий інгредієнт до м’ясних страв. Завдяки терпкому смаку, ягоду часто використовують для приготування слабоалкогольного напою, наприклад, наливки або настоянки. Нижче кілька поширених способів заготовки терну на зиму з кращими рецептами консервації.

Тернове варення

Більшу частину ягоди займає кісточка, краще зробити варення без неї. Підготовлений терен розрізають навпіл і витягують серцевину. Потім сировину зважують, варять десерт з розрахунку на 1 кг – 700 г цукру. Якщо потрібно солодке варення, можна взяти в рівних пропорціях.

Приготування десерту на зиму:

  1. терен кладуть в ємність для варіння і засипають цукром. Добре струшують.
  2. залишають заготовку на 12 годин, краще зробити це ввечері, за ніч плоди повністю віддадуть сік.
  3. ставлять на плиту, акуратно перемішують, щоб на дні не залишилися нерозчинені кристали.
  4. після закипання на поверхні утворюється піна. Її прибирають, витримують масу 3 хв.і вимикають плиту.
  5. у такому вигляді терен залишають на 8-11 годин.
  6. процес повторюють три рази з однаковим часовим проміжком настоювання і кип’ятіння.

В кінці останньої варіння кипляче варення розливають в стерилізовані банки і закочують.

Важливо! воду в рецепті не використовують, соку досить для оптимальної концентрації готового продукту.

Завдяки багаторазовій короткій термічній обробці, частини плодів залишаються цілими

Джем з терну

Компоненти:

  • терен — 1 кг;
  • цукор – 1,2 кг;
  • вода – 300 мл.

Приготування джему на зиму:

  1. цілі плоди кладуть в варильну ємність, заливають водою.
  2. ставлять на плиту.
  3. кип’ятять терен 15 хвилин на слабкому вогні.
  4. переминають сировину до однорідної маси.
  5. щоб відокремити кісточки і шкірку від м’якоті, суміш відкидають на друшляк і перетирають за допомогою ложки.
  6. повертають масу в варильну ємність. Вводять цукор і кип’ятять 20 хвилин на слабкому вогні. Періодично перемішують.
  7. знімають з плити і залишають на 5-6 годин.
  8. кип’ятять повторно 25 хвилин. До кінця процесу маса стане густою.

Розливають джем в стерилізовані банки і герметично закривають.

Десерт виходить густим, ароматним, темно-бордового кольору

Желе з терну

Терен можна використовувати для приготування на зиму желе, в рецептах використовують тільки сік ягід з додаванням загусника або уварюють масу до необхідної консистенції. Після тривалої термічної обробки більшу частину корисних речовин терен втрачає. Тому тривале кип’ятіння краще не використовувати.

Компоненти:

  • сік терну – 1 л
  • цукор – 700 г;
  • желатин-4 ст. Л.;

Приготування желе на зиму:

  1. цілі плоди кладуть в варильну ємність, заливають водою, щоб вона тільки покрила поверхню.
  2. ставлять на повільний вогонь і кип’ятять 15 хв.
  3. відкидають масу на друшляк, переминають товкачем, віджимають руками, щоб макуха вийшов без залишків рідини.
  4. отриману масу пропускають через кілька шарів марлі. Отримують сік без фрагментів м’якоті.
  5. сировину з’єднують з цукром, розмішують і залишають до розчинення кристалів.
  6. желатин заливають водою.
  7. сік з цукром ставлять на плиту кип’ятять 10-15 хв.

Фасують в банки і закочують.

Як загусник можна використовувати желфікс або пектин

Компот з терну

Закрутити терен на зиму можна у вигляді компоту. Це найпростіший спосіб переробки.

Алгоритм приготування:

  1. скляну банку на 1/3 заповнюють ягодами.
  2. засипають цукор. На трилітрову ємність – 360 г, на 2 л – 250 г, на 1 л-120 г.
  3. заливають до верху киплячою водою. Закочують, ставлять на кришки.
  4. перевертають і струшують ємність.

Важливо! компот ретельно утеплюють, щоб він остигав не менше двох діб.

Напій виходить насиченого бордового кольору з приємним терпким присмаком

Сік з терну

Для рецепта заготовки на зиму соку з терну краще взяти садові сорти. У плодів гібридів добре відділяється кісточка, вони більші і в них більше м’якоті. Найпростіший спосіб: пропустити через соковижималку, отриману рідину закип’ятити разом з цукром і закатати.

Якщо необхідного обладнання немає, можна приготувати сік на зиму наступним чином:

  1. терен без кісточок кладуть в варильну ємність.
  2. додають воду, щоб покрила поверхню, бланшують сировину.
  3. перетирають через друшляк, фільтрують за допомогою марлі.
  4. додають цукор за смаком або роблять без нього.
  5. повертають сік в варильну ємність, кип’ятять 10 хв.

Киплячим розподіляють в стерилізовані банки і закочують.

В якості ароматизатора можна додати м’яту, корицю або будь-яку пряність за бажанням

Ткемалі з терну

Інгредієнти (на 4 кг терну):

  • насіння коріандру-1 ст. Л. З гіркою;
  • часник – 2 середніх головки;
  • червоний мелений перець – ½ ч. Л.;
  • сіль – за смаком;
  • вода – 300 мл.

Послідовність приготування страви грузинської кухні з терну на зиму:

  1. поміщають плоди в ємність з подвійним дном або з антипригарним покриттям, додають воду.
  2. відварюють на повільному вогні до повного відділення кісточки.
  3. насіння коріандру подрібнюють в ступці.
  4. також надходять і з часником.
  5. коли терен повністю розвариться, його знімають з вогню, дають охолонути і перетирають.
  6. масу повертають в варильну ємність. Якщо вона вийшла густою, її розводять кип’яченою водою до бажаної консистенції.
  7. заготовку ставлять на вогонь і доводять до кипіння.
  8. вводять 1 ст. Л солі і пробують на смак.
  9. у мисці змішують часник, коріандр, гіркий перець. Розбавляють киплячим соком терну до однорідної консистенції і вводять в загальну масу.

Як тільки ткемалі закипить, фасують в банки і герметично закривають.

ТермінЗберігання продукту — до трьох років

Терновий соус

Варіантів приготування соусу на зиму досить багато. Можна зробити гострий, кисло-солодкий, з додаванням різноманітних пряних трав. Нижче представлений рецепт, що не вимагає багато часу і матеріальних витрат.

Компоненти:

  • терен – 1 кг;
  • сіль – за смаком;
  • цукор – 4 ст. Л.;
  • суміш перців – ½ ч. Л.;
  • рослинна олія (без запаху) – 50 г;
  • часник – 3-5 часточок;
  • коріандр і базилік – по 1 ч. Л.;
  • вода-600 мл.

Послідовність приготування соусу за рецептом на зиму з ягід терну:

  1. плоди кладуть в ємність для варіння. Додають воду.
  2. кип’ятять до повного відділення кісточок.
  3. знімають з плити, дають охолонути.
  4. перетирають через друшляк масу, віджимають руками залишки.
  5. ягідне пюре ставлять на повільний вогонь. Після закипання вводять рослинне масло, сіль і цукор. Витримують 30 хв.
  6. часник тиснуть, змішують з рештою за рецептом спеціями, розбавляють в мисці гарячої тернової масою.
  7. всі компоненти з’єднують і витримують в киплячому вигляді ще 15 хв.

Розливають в банки або пляшки. Герметично закривають.

Пряний соус подають до м’яса або птиці

Маринований терен

Інгредієнти на 1 кг:

  • вода-1,5 л;
  • 9% оцет-90 г або 3 ст. Л.;
  • лавровий лист – 2 шт.;
  • цукор – 3 ст. Л.;
  • чорний і запашний перець – по 6 шт.;
  • сіль – 30 г.

При бажанні можна додати гвоздику за смаком.

Як закрити терен на зиму в маринаді:

  1. цілі плоди пересипають спеціями і заповнюють стерилізовані банки повністю, для цієї мети підійде тара об’ємом 0,5; 0,3 або 0,2 л.
  2. кип’ятять воду і гарячої заливають ємності з терном до краю. Прикривають зверху кришками. Залишають на 20 хв.
  3. рідина зливають, вводять цукор, лавровий лист і сіль. Маринад варять 5 хв.
  4. гарячим заповнюють банки і закочують.

Заготівлю добре утеплюють для поступового охолодження.

Консервовані ягоди в маринаді за смаком нагадують оливки

Солоний терен

Інгредієнти на 2 кг плодів:

  • сіль-5 ст. Л.;
  • вода – 1 л;
  • оливкова олія – 1 л;
  • запашний перець – 4 горошини;
  • лавровий лист – 2 шт.

Рецепт засолювання терну на зиму:

  1. готують розсіл. Кип’ятять воду з сіллю до розчинення кристалів.
  2. терен кладуть в емальовану ємність. Заливають гарячим розсолом, встановлюють гніт, залишають на добу.
  3. зливають рідину, кип’ятять повторно з додаванням спецій, дають охолонути.
  4. терен розкладають по банках і заливають розсолом. Ставлять в холодильник на 15 днів.
  5. дістають ягоди, промивають теплою водою. Розкладають на серветці, щоб випарувалася волога.

Повертають в простерилізовані банки і заливають маслом.

Продукт готовий до вживання через тиждень

Наливка з терну

Для приготування алкогольного напою потрібно горілка, очищений самогон або розведений до 40% спирт.

Інгредієнти:

  • спиртовмісна основа -1 л;
  • терен – 1 кг;
  • цукор – 200 г.

Як зробити наливку:

  1. ягоди відокремлюють від кісточок, поміщають в скляну ємність і засипають цукром, перемішують.
  2. тару закривають і ставлять на сонці на три дні.
  3. додають алкоголь і переносять наливку в темне прохолодне місце, залишають на три тижні. Періодично струшують вміст.
  4. фільтрують рідину і повертають назад в ємність.

Через кілька днів відокремлюють від осаду, розливають в пляшки, щільно закривають.

Напій виходить рубінового кольору, його фортеця– 28-30%

Як зберегти терен на зиму

Щоб не піддавати ягоди термічній обробці, їх можна висушити або заморозити. У такому вигляді заготівля на зиму повністю зберігає всі корисні властивості, вітаміни і хімічні елементи.

Сушка терну

Висушити плоди на зиму можна декількома способами. Найпростіший варіант — на відкритому повітрі. Ягоди розміщують на деко або піднос тонким шаром, зверху накривають марлею. Витримують на відкритому сонці п’ять днів, на ніч заносять в приміщення. Періодично терен перемішують, щоб з нього рівномірно випаровувалася волога. Потім деко ще на три дні залишають в тіні.

Якщо використовують духову шафу, процес сушіння на зиму буде проходити в три етапи. У перший день залишають ягоди на чотири години при температурі 500. Прилад вимикають і відкривають. Наступний етап також триває чотири години, але при режимі 70 0c. На третій день розігрівають духовку до 750 і витримують в ній плоди 2 години.

Важливо! зберігати сушений на зиму терен потрібно в закритій ємності при низькій вологості повітря.

Використовують заготовку для приготування компоту, квасу або додають в мюслі

Заморозка терну

Якщо немає часу на сушку плодів, їх можна довго зберігати при мінусовій температурі в морозильному відсіку.

Послідовність заморозки на зиму терну:

  1. плоди миють під краном.
  2. розкладають на тканину.
  3. періодично перемішують, щоб вода повністю випарувалася з поверхні всіх плодів. Заморожують тільки сухий терен.
  4. розкладають в невеликі контейнери або пакети.
  5. якщо тара м’яка, розподіляють по поверхні морозильної камери одним шаром.
  6. через дві години, коли ягоди стануть твердими можна покласти пакети один на інший.

Перед використанням переміщують пакет або контейнер з морозилки на полицю холодильника і залишають на кілька годин. Для повного розморожування залишають при кімнатній температурі.

Харчову цінність заморожений терен зберігає до наступного врожаю

Висновок

Рецепти заготовок з терну на зиму передбачають використання тільки стиглих ягід хорошої якості. Їх переробляють на десерти, маринують, солять, роблять сік. Для повного збереження хімічного складу плоди заморожують або сушать. Терен підходить для приготування гострих або кисло-солодких соусів до м’ясних страв.