Що таке місячні пиріжки і чому сьогодні потрібно відзначити врожайний повний місяць

21

Восени не бракує в наших традиційних стравах і напоях — відразу приходять на розум теплий настій шипшини, хрусткі яблука, гарбузи, шарлотки. Але в азіатській культурі середина осені-час поласувати місячними пиріжками (мункейкамі). Це фірмове і традиційне блюдо фестивалю середини осені, також званого фестивалем місячного пирога, культурного і релігійного свята, присвяченого осінньому врожаю. Він відзначається як офіційне свято в китаї, південній кореї та тайвані, але також широко відомий в японії, сінгапурі та в’єтнамі, де проводиться як дитяче свято тет чунг ту. Люди запалять ліхтарі, діти вийдуть на парад. Головне в цей день-провести час з сім’єю, відсвяткувати початок осені і помилуватися великим повним місяцем.

Що таке урожайний місяць

Стародавні китайські імператори поклонялися першому осінньому повного місяця — врожайної місяці, оскільки вважали, що вона принесе їм рясний урожай в наступному році.

Традиція їсти місячні пиріжки під час фестивалю почалася за часів династії юань (1279-1368). Кажуть, що секретні повідомлення для повстання проти монгольських завойовників передавалися через зображення на поверхні пиріжків.

Що таке місячні пиріжки

Місячні пиріжки — це кругла випічка (у формі повного місяця, хоча деякі можуть мати форму квадрата), з солодкою або солоною начинкою.

Солодкі начинки включають пасту з солодких бобів або пасту з насіння лотоса, обгорнуту навколо солоного качиного яєчного жовтка (найбільш популярного); пікантні начинки включають шинку, китайську ковбасу або смажену свинину і редис. Ще одна традиційна начинка-суміш горіхів і сухофруктів. Начинки загорнуті в шар тіста, прикрашені красивими і хитромудрими візерунками, що відкривають те, що знаходиться всередині, а потім запікаються до золотисто-коричневого кольору. Воістину твори мистецтва!

Сьогодні виходять на ринок нові варіації місячних пиріжків з начинками від яблучної до морозива, тірамісу і желе. Випічку можна розділити на четвертинки і пригостити близьких — кожна майже 10-12 см в діаметрі. Солодкі версії меншого розміру стають все більш популярними.

Запечені частування зазвичай їдять після обіду, милуючись повним місяцем, коли вона найповніша і найяскравіша. Традиція обмінюватися найкрасивішими мункейками схожа на наш обмін пасками і різдвяними пряниками, а виконання особливо вишуканих рецептів може зайняти до декількох днів.

Фестиваль середини осені

Свято середини осені, також називається святом місяця або святом місячного пирога, — це час, коли сім’ї збираються разом, як на американський день подяки (25 листопада 2021 року), щоб відсвяткувати осінній урожай. Згідно з давньою китайською книгою, що описує звичаї і церемонії, китайський імператор повинен приносити жертви сонцю навесні і місяці восени. Це другий за значимістю фестиваль в китаї після місячного нового року, і традиційно припадає на 15-й день восьмого місяця китайського місячного календаря, тобто у вересні або початку жовтня за нашим календарем. У 2021 році фестиваль середини осені випадає на вівторок, 21 вересня (15 серпня за місячним календарем у китайців).

Легенда про місячний пиріг

Оскільки фестиваль — це час, коли сім’ї збираються разом, під час святкування розповідається безліч легенд. Одна з найпопулярніших легенд — про китайську богині місяця — леді чан’е. Вона живе собі тихо на місяці разом зі своїм домашнім кроликом і робить місячні коржі, так вони і отримали свою назву. Зображення місяця, леді чан’е на місяці, квітів, виноградних лоз або кролика (символ місяця) найчастіше прикрашають традиційні мункейкі, які дарують в якості сувенірів, як наші глазуровані пряники.