Як краще зберігати моркву в сирому погребі

87

Якщо льох сирий. Зберігання овочів

Зберігання зібраних в городі трофеїв-ціла наука. І як в будь-якій науці, тут є свої теорії і гіпотези, які доводиться постійно доводити або перевіряти.

Знаю, що деякі дачники на цей випадок передбачили використання тепловентиляторів, завдяки яким вдається підсушувати холодне вологе повітря. Хороше рішення, нічого не скажеш. Якщо, звичайно, умови дозволяють. У моєму випадку такий номер не пройде, але про це трохи пізніше.

А поки ж скажу, що від підвищеної вологості в першу чергу страждає морква, що має тонку шкірку. У вас не раз доводилося читати статті, автори яких радили присипати закладені на зберігання коренеплоди невеликим шаром річкового піску. Я вважаю це рішення помилковим.

Адже пісок якраз і вбирає зайву вологу, що міститься в повітрі, що сприяє появі «бороди» з коренів на моркві і виникнення гнилі.

У мене морква зберігається просто розсипаною в пластмасовому ящику з дірчастими стінками. І нічого, лежить як миленька. Відходи, правда, є, але це неминуче. Є одна цікава методика її зберігання, яку тільки планую випробувати. Суть в тому, щоб встановлювати в ящик коренеплоди вертикально впритул один до одного гострими кінцями вниз, тобто так, як вони росли в землі. Мені здається, результат теж повинен бути хорошим. Знову ж таки, економія місця виходить. Однак треба все гарненько перевірити, і не раз.

Яким би урожай не вийшов в поточному сезоні, все одно його треба прибрати на зберігання. І добре, якщо сховище (льох) обладнано правильно, тобто захищене від холодів і має вентиляцію. Тому що головний ворог запасів-вогкість.

Все її підступність полягає в тому, що вона проявляється далеко не відразу. Наприклад, протягом декількох місяців після закладки врожаю в погребі зберігається сухість, а ось потім … З досвіду скажу, що десь після нового року вологість в погребі неминуче підвищується. Це пов’язано з тим, що зберігаються коренеплоди «дихають». Та й самі господарі, забираючи запаси додому, якийсь час люк або двері в сховище тримають відкритими, а це сприяє проникненню холодного повітря, а отже, і підвищенню вологості. Коротше кажучи, вона проявляється навіть в ідеально влаштованому погребі. І це завжди треба мати на увазі і не впадати в паніку.

🍅 як зберігати моркву в погребі в піску за технологією гордєєвих

watch this video on youtube

» вода, вода, кругом вода…»

Підготовка викопаної моркви до зберігання у мене теж проходить без всяких хитрощів: витягнув і розклав на грядці для просушування. Та й то тримаю її там недовго-обдуло вітерцем, і вистачить. Так само поступаю з картоплею і буряком. І тут знову змушений повернутися до вже згаданого популярного способу зберігання засипанням.

Річковий пісок-матеріал важкий, відро з ним приблизно по вазі одно півтора відрам води. Але ж городники (здебільшого аж ніяк не молоді) сушать цей пісок перед засипанням в льох кілька днів на вулиці під сонечком, та ще й прибирають його на ніч, щоб не відволожився. І навіщо ця зайва, на мій погляд, і непотрібна праця? роботи, чи що, на дачі мало? а навесні намоклий пісок треба назад витягувати на вулицю. І заодно очищати від бруду спорожніле сховище. Кошмар, одним словом …

Так що ж, помітить критично налаштований читач, чи не хочу я сказати, що мій спосіб зберігання моркви найкращий? ні, цього я стверджувати не можу і не буду. Зате скажу, що правильно надходять ті, хто запаює вимиту і просушену моркву в целофанові пакети.

Вважаю, що цей спосіб дуже хороший для невеликих обсягів продукції.

А значить, якраз для мене, адже я зазвичай збираю всього відра чотири моркви (мені більше не потрібно). Так що і цю методику як-небудь випробую.

У мене льох розташований на краю ділянки. Грунт там глинистий, тому, коли копали яму під сховище, її кути буквально прорубували сокирою. Перші років сім все було добре. Потім водичка пробила-таки собі доріжку в льох. І найнеприємніше, що, якби грунт був м’яким, це просочування не проявлялося б так активно, тому що «діри», зроблені водою, просто б обсипалися. А так в глині ці «канали» залишаються практично в первозданному вигляді.

Спочатку води в погребі було мало, потім стало більше. Тепер вже доводиться викачувати її вручну за допомогою відра, так як електрики у нас немає і, мабуть, не буде. При цьому частина власників, які освоювали прилеглі ділянки з самого початку, вже пішла в інший світ, інша частина за віком не може займатися господарством. Раніше по весні багато виливали воду з погребів, тепер – майже ніхто. Багато стало і покинутих будівель навколо, в яких молодь безчинствує. Видно, сили дівати нікуди. До слова, жодна квартира в місті не пустує, завжди знаходяться спадкоємці, а ось земля і прилегле до неї господарство – мабуть, доля старшого покоління. Але я відволікся.

Повернуся до вогкості в погребі. Ви знаєте, в світі все-таки немає однозначних явищ. Ось та ж вода в погребі: проникає вона всередину навесні і в сильні дощі – погано. Але зате деякі овочі зберігаються … Непогано! картопля, наприклад, перебирати не доводиться-паростків немає, і бульби ніколи не подвядают, тому що зайвої сухості повітря немає. І не помічав, щоб овочі в погребі не підмерзали (а взагалі-то в таких сховищах оптимальною температурою вважається від 2 до 4° тепла, не вище).

Правда, і на деякі хитрощі доводиться йти. Скажімо, з урахуванням скупчується води скриня, де зберігається картопля, піднятий над підлогою сантиметрів на 70. Зверху картоплі, до речі, у мене насипана буряк. Якщо шкірка на картоплі слабка, це нестрашно. Вона при зберіганні погладшає, загрубіє. У сухому дощатому скрині засипані коренеплоди зберігаються непогано. Відходів майже немає.

Спосіб зберігання моркви-відео

Супер спосіб зберігання моркви і буряка!

watch this video on youtube

© автор: олександр миколайович порхунов. М. Москва

інструмент для майстрів і майстринь, і товари для дому дуже дешево. Безкоштовна доставка. Є відгуки.

Будемо друзями!

Предыдущая статьяСучасні кріпильні елементи: матеріали виготовлення та якості
Следующая статьяФотоэлектрические батареи — виды, производители, цены, отзывы, советы..