Старі бабусині сковорідки володіють одним незрозумілим достоїнством: їжа, приготована в них, виходить смачніше, ніж в сучасних з їх заумними покриттями і формами. Тому можна витратити деякий час і сили, щоб очистити її від багаторічного нагару. Тим більше, що для цього не потрібно ніяких дефіцитних матеріалів та інструментів.
Знадобиться
- каструля відповідних розмірів;
- столова ложка;
- водопровідна вода;
- харчова сода;
- джерело вогню (газова плита);
- кухонний ніж;
- наждачний папір.
Процес очищення сковороди від жирного пригорілого нагару
Ставимо підходящу за розмірами каструлю з водою на газову плиту, опускаємо в неї сковорідку з багаторічним нагаром і запалюємо під каструлею газ.
Всипаємо в каструлю дві столові ложки з «гіркою» звичайної харчової соди, перемішуємо її, щоб вона швидше розчинилася, і залишаємо кипіти близько однієї години або трохи більше в залежності від результатів: розм’якшився або ще немає нагар). Через деякий час розчинена у воді сода починає взаємодіяти з речовиною нагару і на поверхні води будуть інтенсивно утворюватися, спливати і лопатися бульбашки. Не плутати з бульбашками при кипінні води, яка ще не досягла температури кипіння, тобто 100 градусів цельсія.
Після годинного кипіння вода в каструлі помутніла, на стінках каструлі з’явилися нашарувані смуги, а на поверхні води – жирна піна. Витягуємо сковорідку з киплячої води і даємо їй деякий час, щоб вона охолола, але не до кінця.
Видно, що нагар став неоднорідним, пористим і покрився тріщинами майже по всій поверхні дна сковорідки. Це ознаки того, що він втратив зв’язок з металом і повинен легко від нього отелитися.
За допомогою кухонного ножа перевіряємо цю версію і переконуємося в її достовірності. Нагар просто пластами зрізається з металу і лише в деяких місцях потрібно поскоблить, приклавши деякі зусилля.
Чистка бічної поверхні сковорідки дещо ускладнюється через її похилого розташування. Але якщо перевернути сковорідку догори дном і покласти на тверду поверхню, то процес очищення прискорюється і полегшується.
Видаливши все, що можна ножем, залишки нагару видаляємо за допомогою наждачного паперу, що зажадає деякого часу і зусиль.
Після очищення наждачкою сковорідка майже повністю позбулася нагару. Він залишився тільки в глибоких подряпинах, тріщинах і кавернах, що утворилися в процесі довгих років використання цієї кухонного начиння.