Закуска з кабачків по-грузинськи

12

Кабачки по-грузинськи на зиму краще готувати з молодих овочів з тонкою шкіркою і без грубих насіння. Спочатку кабачки нарізають тонкими скибочками, потім тушкують з іншими овочами, додають спеції. Закручують в стерилізовані банки і зберігають в холодильнику або погребі.

Кабачки по-грузинськи на зиму приготувати досить просто. При цьому слід врахувати кілька особливостей:

  1. використовувати тільки стиглі овочі.
  2. обов’язково застосовувати оцет-тоді заготовки збережуться набагато довше.
  3. прибирати шкірку тільки якщо вона жорстка – у молодих овочів її можна залишити.
  4. нарізати кабачки можна як кільцями, так і кубиками. Але якщо передбачається варіння, шматки краще залишити великими.
  5. якщо за рецептом овочі потрібно смажити, заздалегідь солити їх не можна-інакше м’якоть дасть сік.

Вибір і підготовка овочів

Найкраще вибирати молоді кабачки, відповідні таким критеріям:

  • середні розміри;
  • шкірочка тонка, не груба;
  • немає зовнішніх пошкоджень;
  • відсутні насіння (тільки зачатки).

Перед початком приготування закуски по-грузинськи на зиму кабачки промивають і нарізають тонкими шматочками (товщина до 1 см). При необхідності обов’язково прибирають шкірку і насіння. З томатів знімають грубу шкірку, попередньо обдавши їх окропом. Баклажани можна витримати в солоній воді, щоб уникнути появи гіркого присмаку.

Як приготувати кабачки по-грузинськи

Є досить багато рецептів приготування кабачків на зиму по-грузинськи. Найбільш смачні і прості покроково описані нижче.

Одна з основних грузинських традицій – додавати в блюдо різні приправи, в тому числі гострі компоненти. Приготовані кабачки за грузинським рецептом-це дуже смачна закуска, яка підійде практично до будь-якої страви. Щоб зробити гарне блюдо на зиму, необхідно взяти такі інгредієнти:

  • кабачки-1,5 кг;
  • солодкий болгарський перець – 750 г;
  • цибуля – 150 г;
  • гострий перець чилі – 3 стручки;
  • цукор – 3 ст. Л.;
  • часник – 1 середня головка;
  • оцет (9%) – 50 мл;
  • сіль – 2 ст. Л.;
  • соняшникова олія-50 мл;
  • приправа хмелі-сунелі – 10 г.

Закуска відрізняється пікантним смаком і витонченим ароматом

Щоб приготувати кабачки в соусі по-грузинськи на зиму, необхідно діяти так:

  1. очистити з овочів шкірку гострим ножем або економкою.
  2. розрізати навпіл і видалити пухку частину м’якоті разом з насінням (навіть якщо вони молоді і нетверді).
  3. нарізати кабачки четвертинками товщиною 1 см.
  4. потім аналогічно порізати болгарський перець. Спочатку його потрібно порізати навпіл і почистити від насіння. Тоді закуска по-грузинськи на зиму вийде дуже смачною і естетичною.
  5. також потрібно почистити часник і цибулину. Порізати дрібно.
  6. видалити насіння з перцю чилі. Порізати на кілька частин.
  7. помістити всі овочі (крім кабачків) в блендер, туди ж додати цукор і сіль, налити оцет, додати хмелі-сунелі.
  8. подрібнити до отримання однорідного пюре.
  9. отриману суміш ретельно перемішати з кабачками. Для приготування смачної страви по-грузинськи на зиму потрібно дати постояти при кімнатній температурі протягом декількох годин.
  10. налити рослинне масло в сотейник або жаровню. Поставити на вогонь.
  11. перелити суміш і довести до кипіння, поварити 10 хвилин з відкритою кришкою.
  12. потім розлити по стерилізованим банкам. Накрити кришкою.

Порада! щоб стерилізувати ємності, їх потрібно промити з теплою водою і содою і поставити в духову шафу на 15 хвилин, підтримуючи температуру 120 градусів.

Також можна потримати над парою протягом декількох хвилин.

Гострий салат тещин язик з кабачків на зиму по-грузинськи

Ще один цікавий рецепт консервування кабачків по-грузинськи – гострий салат. Його називають» тещин язик», оскільки самі овочі нарізають довгими смужками, що нагадують своєрідні язички. Для приготування закуски на зиму необхідно взяти такі продукти:

  • кабачки-1 кг;
  • перець болгарський – 300 г;
  • часник-5-6 зубків;
  • томати соковиті-1 кг;
  • перець чилі гострий-половина стручка;
  • масло рослинне — 70 мл;
  • оцет (9%) – 70 мл;
  • сіль – 1 ст.л.;
  • цукор – 6 ст. Л. (100 г).

Приготувати кабачки на зиму можна з томатами і часником

Щоб зробити смачні мариновані кабачки по-грузинськи, потрібно діяти так:

  1. очистити кабачкові плоди від шкірки. Нарізати невеликими довгими смужками товщиною не більше 1,5 см.
  2. болгарські перці очистити від насіння. Нарізати невеликими фрагментами.
  3. аналогічно порізати томати. Якщо шкірка занадто щільна, можна зняти її ножем, попередньо обдавши окропом.
  4. покласти в блендер солодкий і гострий перець, додати нарізані томати, подрібнити до стану пюре. Зробити це можна і в м’ясорубці.
  5. щоб приготувати смачну страву по-грузинськи на зиму, отриману масу потрібно поварити в каструлі 10 хвилин, додавши соняшникову олію, цукор і сіль.
  6. після цього покласти нарізані кабачки і перемішати і поварити 25 хвилин.
  7. за 2-3 хвилини до готовності покласти заздалегідь подрібнений часник і оцет, ретельно перемішати.
  8. розлити масу в оброблені банки. Закрутити кришки.
  9. потім укутати їх в ковдру і дочекатися моменту, коли вони повністю охолонуть.

Ікра з кабачків по-грузинськи

Звична кабачкова ікра може заграти новими смаковими фарбами, якщо посилити смак цієї страви за допомогою спецій, волоських горіхів та інших цікавих доповнень. Для приготування смачної холодної закуски з кабачків по-грузинськи, знадобляться такі продукти:

  • цукіні-4 шт.;
  • морква-1 шт.;
  • волоські горіхи-6-8 половинок;
  • цибуля середня – 3 шт.;
  • часник – 2 зубці;
  • кріп і кінза – по 1 пучку;
  • оцет виноградний – 1 ст. Л.;
  • сіль, червоний перець – щіпка;
  • олія соняшникова – 50 мл;
  • цукор-1 ст. Л.

В цьому випадку кабачки по-грузинськи на зиму готують із зеленню, що надає страві не тільки особливий смак, але і приємний аромат. Діяти потрібно так:

  1. спочатку дрібно нарізають цибулю, натирають моркву на крупній тертці і обсмажують на олії (невелика кількість) до трохи золотистого кольору.
  2. в цей час кабачкові овочі очищають і нарізають кубиками шириною близько 1 см.трохи присолюють, щоб дали сік, а через 20-30 хвилин віджимають і кладуть в мультиварку.
  3. коли вони дійдуть до м’якого стану (20-30 хвилин), їх необхідно змішати з цибулею і морквою, додати всі спеції, сіль, цукор, дрібно порізаний часник і трави.
  4. запікати протягом 10 хвилин.
  5. на останньому етапі додати оцет і дрібно нарізані волоські горіхи. Це зробить закуску по-грузинськи на зиму по-справжньому смачною і ароматною.
  6. вилити в стерилізовані банки, закрутити кришками і дати повністю охолонути, закутавши в ковдру.

Ікру можна подати до гарнірів і основних страв

Асорті з баклажанами

Кабачки мають нейтральний смак, тому добре поєднуються практично з усіма овочами. Якщо зробити їх, наприклад, з томатами і баклажанами, вийде справжнє асорті на зиму.

По-грузинськи це блюдо називають аджапсандалі, хоча його часто називають» асорті »

Для приготування смачних смажених кабачків по-грузинськи можна слідувати таким рецептом з фото:

  1. промити баклажани і нарізати четвертинками.
  2. обсмажити до добре рум’янцю на соняшниковій олії.
  3. нарізати цибулю півкільцями (вийдуть пір’я).
  4. також обсмажити на маслі, але до напівготовності.
  5. щоб вийшло смачне блюдо по-грузинськи на зиму, кабачкові плоди потрібно нарізати невеликими половинками товщиною менше 1 см.
  6. додати до цибулі і посмажити разом.
  7. нарізати болгарський перець невеликими фрагментами. Також смажити разом з овочами.
  8. нарізати дрібними фрагментами помідори і покласти до овочів.
  9. одночасно додати баклажани і тушкувати разом.
  10. ввести всі наявні спеції, цукор і сіль.
  11. перемішати і тушкувати на слабкому вогні протягом 15 хвилин.
  12. покласти дрібно посічену зелень і часник за хвилину до готовності.
  13. готові кабачки по-грузинськи можна вживати відразу або розкласти по стерилізованим банкам, зробивши заготовку на зиму.

Порада! іноді баклажани можуть гірчити. Щоб уникнути сторонніх присмаків, їх потрібно нарізати четвертинками і покласти в добре посолену воду (1 ст. Л. На 1 л рідини).

Потім притиснути банкою або іншим гнітом і потримати протягом 30-40 хвилин, після чого відкинути на друшляк і сполоснути.

Аджика по-грузинськи

Аджику справедливо вважають одним з найпопулярніших страв грузинської кухні, причому поширилася вона практично по всіх сусідніх країнах. Якщо приготувати кабачки на зиму в грузинському стилі, варто вибрати саме цей рецепт. Для приготування знадобляться такі продукти:

  • кабачки – 1 кг;
  • томати – 40 г;
  • солодкий перець – 250 г;
  • часник – 7 зубців;
  • цибуля – 1 велика головка;
  • горіхи волоські ядра – 100 г;
  • оцет (9%) – 20 мл;
  • зелень кінзи – 1 пучок;
  • цукор – 20 г (столова ложка з гіркою);
  • олія соняшникова-50 мл.

Аджика з кабачками має приємний гострий смак

Інструкція з приготування закуски на зиму:

  1. спочатку потрібно підготувати овочі і нарізати їх довільними шматочками.
  2. подрібнити на м’ясорубці або в блендері.
  3. підлити рослинне масло в вийшло пюре, додати сіль і цукор.
  4. щоб зробити закуску по-грузинськи на зиму смачною, потрібно витримати суміш в каструлі на помірному вогні протягом півгодини.
  5. потім за хвилину до готовності додати заздалегідь подрібнену кінзу і зубці часнику.
  6. отриману масу розлити в стерилізовані банки.

Кабачки по-грузинськи на зиму без стерилізації

Приготувати страву на зиму по-грузинськи можна і без стерилізації тари

Є простий і перевірений рецепт, для якого знадобляться такі інгредієнти:

  • кабачки-600 г;
  • сік томатний-500 мл (густий, краще прямого віджиму);
  • часник-4 зубці;
  • болгарський перець – 1 шт.;
  • цукор і сіль – по 1 ч. Л.;
  • перець чилі гострий-половина стручка;
  • оцет харчовий (9%) – 1 ст. Л.;
  • листя лаврові – 5-6 шт.;
  • парасольки кропу – 6 шт.

Послідовність дій така:

  1. нарізати кабачкові плоди товщиною не більше 1 см.
  2. укласти зелень на дно промитих банок.
  3. викласти шматочки кабачків.
  4. залити окропом.
  5. коли трохи охолоне, злити воду.
  6. повторно залити окріп.
  7. додати оцет, лавровий лист і перець (горошинами).
  8. поставити каструлю з томатним соком на слабкий вогонь.
  9. перетерти через м’ясорубку обидва перцю з часником і додати до соку.
  10. поварити 5 хвилин після кипіння, додати цукор і сіль.
  11. залити рідину в банки з кабачками. Закатати кришки. Смачна заготовка на зиму по-грузинськи готова.

Терміни і способи зберігання

Кабачки на зиму по-грузинськи можна зберігати до 24 місяців, тобто протягом двох років. Але такий тривалий термін допускається при дотриманні декількох умов:

  • стерилізовані банки;
  • обов’язково присутній оцет;
  • скляні кришки;
  • темне, прохолодне місце;
  • температура 2-8 градусів тепла;
  • вологість до 70%.

Найкраще зберігати банки в погребі або в холодильнику (але не в морозильній камері). Також підійде утеплений балкон або лоджія, комора, ніша, де підтримується стабільно прохолодна температура. Не допускається різкий перепад температур. Тому при зберіганні на балконі банки з кабачками по-грузинськи на зиму слід накривати ковдрою або одягом.

Для тривалого зберігання банки ставлять в льох або в холодильник

Важливо! нестерилізовані ємності з металевою кришкою і з блюдом без додавання оцту слід зберігати не більше 5-6 місяців. Якщо кришки здуваються, вживати таке блюдо не можна.

Висновок

Кабачки по-грузинськи на зиму – одна з кращих закусок, яка добре підійде до гарнірів, м’ясних і навіть рибних страв. Це смачне, ароматне блюдо з пікантними відтінками. Дозволяє раціонально використовувати кабачки, особливо при надлишку врожаю.