Кабачки по-грузинськи на зиму краще готувати з молодих овочів з тонкою шкіркою і без грубих насіння. Спочатку кабачки нарізають тонкими скибочками, потім тушкують з іншими овочами, додають спеції. Закручують в стерилізовані банки і зберігають в холодильнику або погребі.
Кабачки по-грузинськи на зиму приготувати досить просто. При цьому слід врахувати кілька особливостей:
- використовувати тільки стиглі овочі.
- обов’язково застосовувати оцет-тоді заготовки збережуться набагато довше.
- прибирати шкірку тільки якщо вона жорстка – у молодих овочів її можна залишити.
- нарізати кабачки можна як кільцями, так і кубиками. Але якщо передбачається варіння, шматки краще залишити великими.
- якщо за рецептом овочі потрібно смажити, заздалегідь солити їх не можна-інакше м’якоть дасть сік.
Вибір і підготовка овочів
Найкраще вибирати молоді кабачки, відповідні таким критеріям:
- середні розміри;
- шкірочка тонка, не груба;
- немає зовнішніх пошкоджень;
- відсутні насіння (тільки зачатки).
Перед початком приготування закуски по-грузинськи на зиму кабачки промивають і нарізають тонкими шматочками (товщина до 1 см). При необхідності обов’язково прибирають шкірку і насіння. З томатів знімають грубу шкірку, попередньо обдавши їх окропом. Баклажани можна витримати в солоній воді, щоб уникнути появи гіркого присмаку.
Як приготувати кабачки по-грузинськи
Є досить багато рецептів приготування кабачків на зиму по-грузинськи. Найбільш смачні і прості покроково описані нижче.
Одна з основних грузинських традицій – додавати в блюдо різні приправи, в тому числі гострі компоненти. Приготовані кабачки за грузинським рецептом-це дуже смачна закуска, яка підійде практично до будь-якої страви. Щоб зробити гарне блюдо на зиму, необхідно взяти такі інгредієнти:
- кабачки-1,5 кг;
- солодкий болгарський перець – 750 г;
- цибуля – 150 г;
- гострий перець чилі – 3 стручки;
- цукор – 3 ст. Л.;
- часник – 1 середня головка;
- оцет (9%) – 50 мл;
- сіль – 2 ст. Л.;
- соняшникова олія-50 мл;
- приправа хмелі-сунелі – 10 г.
Закуска відрізняється пікантним смаком і витонченим ароматом
Щоб приготувати кабачки в соусі по-грузинськи на зиму, необхідно діяти так:
- очистити з овочів шкірку гострим ножем або економкою.
- розрізати навпіл і видалити пухку частину м’якоті разом з насінням (навіть якщо вони молоді і нетверді).
- нарізати кабачки четвертинками товщиною 1 см.
- потім аналогічно порізати болгарський перець. Спочатку його потрібно порізати навпіл і почистити від насіння. Тоді закуска по-грузинськи на зиму вийде дуже смачною і естетичною.
- також потрібно почистити часник і цибулину. Порізати дрібно.
- видалити насіння з перцю чилі. Порізати на кілька частин.
- помістити всі овочі (крім кабачків) в блендер, туди ж додати цукор і сіль, налити оцет, додати хмелі-сунелі.
- подрібнити до отримання однорідного пюре.
- отриману суміш ретельно перемішати з кабачками. Для приготування смачної страви по-грузинськи на зиму потрібно дати постояти при кімнатній температурі протягом декількох годин.
- налити рослинне масло в сотейник або жаровню. Поставити на вогонь.
- перелити суміш і довести до кипіння, поварити 10 хвилин з відкритою кришкою.
- потім розлити по стерилізованим банкам. Накрити кришкою.
Порада! щоб стерилізувати ємності, їх потрібно промити з теплою водою і содою і поставити в духову шафу на 15 хвилин, підтримуючи температуру 120 градусів.
Також можна потримати над парою протягом декількох хвилин.
Гострий салат тещин язик з кабачків на зиму по-грузинськи
Ще один цікавий рецепт консервування кабачків по-грузинськи – гострий салат. Його називають» тещин язик», оскільки самі овочі нарізають довгими смужками, що нагадують своєрідні язички. Для приготування закуски на зиму необхідно взяти такі продукти:
- кабачки-1 кг;
- перець болгарський – 300 г;
- часник-5-6 зубків;
- томати соковиті-1 кг;
- перець чилі гострий-половина стручка;
- масло рослинне — 70 мл;
- оцет (9%) – 70 мл;
- сіль – 1 ст.л.;
- цукор – 6 ст. Л. (100 г).
Приготувати кабачки на зиму можна з томатами і часником
Щоб зробити смачні мариновані кабачки по-грузинськи, потрібно діяти так:
- очистити кабачкові плоди від шкірки. Нарізати невеликими довгими смужками товщиною не більше 1,5 см.
- болгарські перці очистити від насіння. Нарізати невеликими фрагментами.
- аналогічно порізати томати. Якщо шкірка занадто щільна, можна зняти її ножем, попередньо обдавши окропом.
- покласти в блендер солодкий і гострий перець, додати нарізані томати, подрібнити до стану пюре. Зробити це можна і в м’ясорубці.
- щоб приготувати смачну страву по-грузинськи на зиму, отриману масу потрібно поварити в каструлі 10 хвилин, додавши соняшникову олію, цукор і сіль.
- після цього покласти нарізані кабачки і перемішати і поварити 25 хвилин.
- за 2-3 хвилини до готовності покласти заздалегідь подрібнений часник і оцет, ретельно перемішати.
- розлити масу в оброблені банки. Закрутити кришки.
- потім укутати їх в ковдру і дочекатися моменту, коли вони повністю охолонуть.
Ікра з кабачків по-грузинськи
Звична кабачкова ікра може заграти новими смаковими фарбами, якщо посилити смак цієї страви за допомогою спецій, волоських горіхів та інших цікавих доповнень. Для приготування смачної холодної закуски з кабачків по-грузинськи, знадобляться такі продукти:
- цукіні-4 шт.;
- морква-1 шт.;
- волоські горіхи-6-8 половинок;
- цибуля середня – 3 шт.;
- часник – 2 зубці;
- кріп і кінза – по 1 пучку;
- оцет виноградний – 1 ст. Л.;
- сіль, червоний перець – щіпка;
- олія соняшникова – 50 мл;
- цукор-1 ст. Л.
В цьому випадку кабачки по-грузинськи на зиму готують із зеленню, що надає страві не тільки особливий смак, але і приємний аромат. Діяти потрібно так:
- спочатку дрібно нарізають цибулю, натирають моркву на крупній тертці і обсмажують на олії (невелика кількість) до трохи золотистого кольору.
- в цей час кабачкові овочі очищають і нарізають кубиками шириною близько 1 см.трохи присолюють, щоб дали сік, а через 20-30 хвилин віджимають і кладуть в мультиварку.
- коли вони дійдуть до м’якого стану (20-30 хвилин), їх необхідно змішати з цибулею і морквою, додати всі спеції, сіль, цукор, дрібно порізаний часник і трави.
- запікати протягом 10 хвилин.
- на останньому етапі додати оцет і дрібно нарізані волоські горіхи. Це зробить закуску по-грузинськи на зиму по-справжньому смачною і ароматною.
- вилити в стерилізовані банки, закрутити кришками і дати повністю охолонути, закутавши в ковдру.
Ікру можна подати до гарнірів і основних страв
Асорті з баклажанами
Кабачки мають нейтральний смак, тому добре поєднуються практично з усіма овочами. Якщо зробити їх, наприклад, з томатами і баклажанами, вийде справжнє асорті на зиму.
По-грузинськи це блюдо називають аджапсандалі, хоча його часто називають» асорті »
Для приготування смачних смажених кабачків по-грузинськи можна слідувати таким рецептом з фото:
- промити баклажани і нарізати четвертинками.
- обсмажити до добре рум’янцю на соняшниковій олії.
- нарізати цибулю півкільцями (вийдуть пір’я).
- також обсмажити на маслі, але до напівготовності.
- щоб вийшло смачне блюдо по-грузинськи на зиму, кабачкові плоди потрібно нарізати невеликими половинками товщиною менше 1 см.
- додати до цибулі і посмажити разом.
- нарізати болгарський перець невеликими фрагментами. Також смажити разом з овочами.
- нарізати дрібними фрагментами помідори і покласти до овочів.
- одночасно додати баклажани і тушкувати разом.
- ввести всі наявні спеції, цукор і сіль.
- перемішати і тушкувати на слабкому вогні протягом 15 хвилин.
- покласти дрібно посічену зелень і часник за хвилину до готовності.
- готові кабачки по-грузинськи можна вживати відразу або розкласти по стерилізованим банкам, зробивши заготовку на зиму.
Порада! іноді баклажани можуть гірчити. Щоб уникнути сторонніх присмаків, їх потрібно нарізати четвертинками і покласти в добре посолену воду (1 ст. Л. На 1 л рідини).
Потім притиснути банкою або іншим гнітом і потримати протягом 30-40 хвилин, після чого відкинути на друшляк і сполоснути.
Аджика по-грузинськи
Аджику справедливо вважають одним з найпопулярніших страв грузинської кухні, причому поширилася вона практично по всіх сусідніх країнах. Якщо приготувати кабачки на зиму в грузинському стилі, варто вибрати саме цей рецепт. Для приготування знадобляться такі продукти:
- кабачки – 1 кг;
- томати – 40 г;
- солодкий перець – 250 г;
- часник – 7 зубців;
- цибуля – 1 велика головка;
- горіхи волоські ядра – 100 г;
- оцет (9%) – 20 мл;
- зелень кінзи – 1 пучок;
- цукор – 20 г (столова ложка з гіркою);
- олія соняшникова-50 мл.
Аджика з кабачками має приємний гострий смак
Інструкція з приготування закуски на зиму:
- спочатку потрібно підготувати овочі і нарізати їх довільними шматочками.
- подрібнити на м’ясорубці або в блендері.
- підлити рослинне масло в вийшло пюре, додати сіль і цукор.
- щоб зробити закуску по-грузинськи на зиму смачною, потрібно витримати суміш в каструлі на помірному вогні протягом півгодини.
- потім за хвилину до готовності додати заздалегідь подрібнену кінзу і зубці часнику.
- отриману масу розлити в стерилізовані банки.
Кабачки по-грузинськи на зиму без стерилізації
Приготувати страву на зиму по-грузинськи можна і без стерилізації тари
Є простий і перевірений рецепт, для якого знадобляться такі інгредієнти:
- кабачки-600 г;
- сік томатний-500 мл (густий, краще прямого віджиму);
- часник-4 зубці;
- болгарський перець – 1 шт.;
- цукор і сіль – по 1 ч. Л.;
- перець чилі гострий-половина стручка;
- оцет харчовий (9%) – 1 ст. Л.;
- листя лаврові – 5-6 шт.;
- парасольки кропу – 6 шт.
Послідовність дій така:
- нарізати кабачкові плоди товщиною не більше 1 см.
- укласти зелень на дно промитих банок.
- викласти шматочки кабачків.
- залити окропом.
- коли трохи охолоне, злити воду.
- повторно залити окріп.
- додати оцет, лавровий лист і перець (горошинами).
- поставити каструлю з томатним соком на слабкий вогонь.
- перетерти через м’ясорубку обидва перцю з часником і додати до соку.
- поварити 5 хвилин після кипіння, додати цукор і сіль.
- залити рідину в банки з кабачками. Закатати кришки. Смачна заготовка на зиму по-грузинськи готова.
Терміни і способи зберігання
Кабачки на зиму по-грузинськи можна зберігати до 24 місяців, тобто протягом двох років. Але такий тривалий термін допускається при дотриманні декількох умов:
- стерилізовані банки;
- обов’язково присутній оцет;
- скляні кришки;
- темне, прохолодне місце;
- температура 2-8 градусів тепла;
- вологість до 70%.
Найкраще зберігати банки в погребі або в холодильнику (але не в морозильній камері). Також підійде утеплений балкон або лоджія, комора, ніша, де підтримується стабільно прохолодна температура. Не допускається різкий перепад температур. Тому при зберіганні на балконі банки з кабачками по-грузинськи на зиму слід накривати ковдрою або одягом.
Для тривалого зберігання банки ставлять в льох або в холодильник
Важливо! нестерилізовані ємності з металевою кришкою і з блюдом без додавання оцту слід зберігати не більше 5-6 місяців. Якщо кришки здуваються, вживати таке блюдо не можна.
Висновок
Кабачки по-грузинськи на зиму – одна з кращих закусок, яка добре підійде до гарнірів, м’ясних і навіть рибних страв. Це смачне, ароматне блюдо з пікантними відтінками. Дозволяє раціонально використовувати кабачки, особливо при надлишку врожаю.