Home Разное Чи дійсно журавлина так корисна, як вважали наші бабусі

Чи дійсно журавлина так корисна, як вважали наші бабусі

Звичайно! немає нічого кращого для видужуючого організму, ніж багато пити теплого журавлинного компоту. Журавлина має тонізуючі властивості і содержаіт багато вітаміну с.журавлину люблять всі і діти, і дорослі, і птахи і тварини, особливо ведмеді, не дарма ж її звуть ведмежою ягодою.

Опис журавлини, як рослини

Журавлина, oxycoccus-вічнозелені сланкі або дрібні напівчагарники з тонкими, довгими стеблами і дрібними шкірястими листям. Цвіте журавлина на кінцях торішніх пагонів в кінці травня – на початку червня дрібними рожевими квітками. Плоди-соковиті, блідо – або темно-червоні ягоди з більш світлою, ніж шкірка, м’якоттю дозрівають в кінці серпня – у вересні.

Для журавлин характерна орнітохорія: плоди поїдаються птахами, які переносять її насіння на великі відстані.

зміст матеріалу

  • звідки походить назва журавлина
  • клюквоводство в світі
  • збір врожаю ягід журавлини
  • кому може бути шкідлива журавлина?
  • як краще їсти ягоди журавлини?
  • як зберегти користь ягід журавлини
  • корисні і смачні рецепти з журавлиною

Журавлину великоплідну можна виростити в саду

Звідки походить назва журавлина

Латинське слово oxycoccos має грецьке коріння: ὀξύς, oxis — кислий + κόκκος, coccus — ягода = кисла ягода.

Народні назви журавлини

Журавлиная ягода = cranberry, ведмежа ягода = bearberries

Перші європейські поселенці в америці називали журавлину cranberry, що перекладається як «журавлинна ягода». Назва дана за формою квіток журавлини.

Журавлина в природі

У природі всі види журавлини ростуть на болотах (перехідних і верхових болотах і по заболочених берегах озер.

Клюквоводство в світі

Початком окультурення журавлини вважають 1816 рік, інформація про перші промислові плантації журавлини датується 1833 роком.

Так, з початку xix століття в північній америці серйозно зайнялися вирощуванням журавлини. В даний час в сша існує мережа науково-дослідних станцій, гектари виробничих площ журавлини і спеціалізований журнал «журавлина». Нд це виділено в окрему галузь — журавлиноводство.

У росії на сьогоднішній день все журавлина обмежена збором природних ресурсів, в садах журавлину вирощують рідко. У росії існує поки тільки одна плантація журавлини великоплідної в костромській області. У 2017 році в архангельській області почали створювати першу в світі плантацію журавлини болотної! у сша вирощують великоплідну журавлину.

Як збирають журавлину в сша і канаді?

Ми вже сказали про те, що в сша і канаді, де журавлиноводство – це ціла серйозна галузь с/г вирощують журавлину великоплідну. Особливість її ягід-вони не тонуть. Це використовується при зборі врожаю.

Перед збором поля з журавлиною заливають водою і зріла ягода спливає на поверхню, де її збирають спеціальними машинами. Є і сухі способи збору, але вони складніше.

Збір журавлини великоплідної в сша

Збір врожаю ягід журавлини

Осінній збір журавлини

Збір ягід журавлини починають в кінці серпня – у вересні.

Ягоди журавлини можуть довго зберігатися на кущах, не втрачаючи своїх смакових якостей і біологічно активних речовин, тому їх збір може тривати до весни, до закінчення морозного періоду.

Журавлину збирають з вересня по березень

Весняний збір журавлини – веснянки

ранньою весною після сходу снігового покриву збирають проліскову журавлину – «веснянку». Перезимували ягоди містять менше кислот, більше цукрів, але менше вітаміну с , ніж при осінньому зборі. Така ягода приємніше на смак, але корисної аскорбінці в ній менше. Зате вона більше сподобається дітям.

Що ж міститься в ягодах журавлини?

Ягоди журавлини багаті органічними кислотами , вітамінами с (аскорбінова кислота) , а, бета-каротин, в (b1, b2, b3 (pp), b4, b5, b6 і b9), е, к, крім того вони містять амінокислоти, фарбувальні, пектинові і дубильні речовини і мікроелементи: кальцій, залізо, калій, фосфор, марганець, цинк і мідь. До складу їх шкірки входять воскові речовини. Кислий смак ягодам журавлини надає лимонна кислота .

Калорійність ягід журавлини на 100 г – 28 ккал

Ягоди журавлини

  • протизапальну,
  • протимікробну,
  • частково тонізуючу,
  • сечогінну,
  • капілляроукрепляющее,
  • підвищують секрецію травних залоз.

За даними канадських вчених журавлина здатна знижувати концентрацію загального холестерину в крові, що знижує ризик розвитку таких захворювань, як інфаркт міокарда, ішемічної хвороби серця.

9 головних причин заготовити журавлину на зиму>>>

Кому може бути шкідлива журавлина?

На журавлину можуть бути алергічні реакції, як і на будь-який продукт і індивідуальна непереносимість.

Не бажано її вживати при захворюваннях нирок, дуже акуратно можна вживати при цукровому діабеті (може викликати підняття рівня цукру в крові). Під час вагітності рекомендується бути помірними і акуратними у вживанні журавлини.

Як краще їсти ягоди журавлини?

  • у свіжому вигляді
  • сушені ягоди
  • морожені ягоди
  • в готовому вигляді (джеми, варення, желе, мармелад)

Ягоди журавлини можна їсти практично в будь-якому вигляді: сирими, моченими, морозивом, в цукрі, з ягід можна приготувати джеми, желе, пастилу, мармелад, варення, пюре, а також соки, морси, настоянки і наливки. Ягоди журавлини додають в квашену капусту і як приправу до м’ясних страв.

Діти, як правило, не люблять їсти кислі ягоди в чистому вигляді, але вони добре їдять журавлину в цукрі і тістечка з журавлиною.

У журавлинному соку можна вибілювати срібні вироби.

Як зберегти користь ягід журавлини

Журавлина містить велику кількість бензойної кислоти (0,04 %), завдяки їй ягоди добре зберігаються в свіжому вигляді протягом року в дерев’яних діжках з водою або сухими в скляній або ж дерев’яному посуді. При цьому в них зберігаються всі корисні речовини.

У замороженому вигляді журавлина зберігає свіжість протягом всієї зими. Навесні ягоди зберігають в холодній воді.

Найкраще корисні властивості зберігаються в замороженій журавлині, особливо, якщо використовується промисловий тип заморозки, так звана шокова заморозка. Після розморожування ягоди треба використовувати в їжу або на приготування страв, повторна заморозка веде до втрати корисних речовин в ягодах.

Корисні і смачні рецепти з журавлиною

Запечена манна каша з горіхами і в’яленою журавлиною

Цікаві факти про журавлину

  1. журавлинний сироп використовують в якості замінника крові в кіновиробництві! сироп виглядає на екрані точнісінько як справжня кров.
  2. у 1994 році журавлину назвали офіційною ягодою штату массачусетс (сша).
  3. квітуча журавлина разом з березою намальовані на гербі комуни в швейцарії під назвою безенбюрен.
  4. американські індіанці в своє знамените сушене або в’ялене м’ясо-» пеммікан ” (пімі – окан) – додавали і ягоди журавлини.
Exit mobile version