Кілька років тому родич пригостив виноградом. Думав, що покупної, але виявилося – вирощений на дачі. З тих пір я теж загорівся ідеєю виростити виноград, саме справжній виноград. Вирішив самостійно розводити виноград живцями.
Посадковий матеріал брав у знайомих, набував на спеціальних форумах. Зазвичай брав живці восени, обернувши в целофановий пакетик, зберігав до весни в холодильнику, в лютому ставив на пророщування. Перший урожай зняв через 2 роки після посадки першого винограду.
Але втратити урожай, та й саму лозу, можна легко, якщо недостатньо якісно укрити виноград на зиму. Зазвичай вкриваю в середині жовтня, коли температура повітря вночі опускається нижче 0°c, облітають виноградне листя. За час вирощування винограду застосовувалося кілька способів укриття, кожен з них має свої плюси і мінуси.
Спосіб №1
Він ідеально підійде для однорічних саджанців.
Виноград практично не обрізаю в перший рік розвитку. Суть укриття полягає в тому, що саджанець накривається 5-літровою пляшкою з відрізаним дном.
Спосіб №2
Укриття в траншеї. Цей спосіб підійде для тих виноградних кущів, які формуються рукавами.
Виноград закидається до багаторічної деревини.
І щоб остаточно упевнитися в укритті винограду, накриваємо зверху шматком руберойду, присипавши з боків землею.
Спосіб №3
Даний спосіб підійде для невибагливих сортів винограду, морозостійких. Його я застосовую для вже досить дорослих саджанців, яким вже більше 5 років, і вони самі по собі є сильними. Крім того, вони не є прямо благородними столовими сортами.
Попередньо пов’язуємо всі пучки лози, щоб було зручно укрити виноград.