Як вибрати витяжку на кухню

10-8-2020

not found

Покрокова інструкція по покупці витяжки

Нещодавно наш редактор переїхав в нову квартиру. Вона була значно симпатичніше попередньої, але в ній не вистачало витяжки. "Ну нічого, — подумав редактор, — я не так багато часу проводжу на кухні, я це переживу". Але ні!

Витяжка необхідна (вибачте за категоричність), тепер ми це розуміємо. Від неї залежить не тільки запах в квартирі (не всім подобається, коли по будинку розноситься аромат смаженої цибулі або тушкованих перчиком), але і кількість чистого повітря в принципі.

Більше шкідливих газів — більше проблем зі здоров'ям! За допомогою простого провітрювання проблему вирішити складно. Витяжка могутніше в рази і ефективніше будь-якого відкритого вікна.

Це була відповідь на питання: "Навіщо вона потрібна?" Тепер давайте перейдемо до питання "Яку купити?"

вибираємо витяжку

Витяжки бувають різні — купольні, плоскі, підвісні, острівні і вбудовані. Але в цьому пості ми не про це, ми — про первинних технічних характеристиках.

Давайте відштовхуватися від прикладів. Зайдемо на "Яндекс Маркет" і подивимося, як виробники описують витяжки:

  • кухонна витяжка (ясно, буває ж ще, наприклад, камінна)
  • вбудовується в навісний шафка (теж начебто зрозуміло)
  • відведення: циркуляція (треба розібратися)
  • макс. продуктивність 650 куб. м / год (треба розібратися)
  • ширина для установки 60 см (на кшталт зрозуміло, але подумаємо)
  • потужність 225 Вт (треба розібратися)
  • електронне управління (є кнопочки)
  • тихий двигун (напевно ви чули, як іноді звучать витяжки, тихо — це дуже гарне слово)

Вивчили асортимент. Йдемо по порядку

1) Відведення

Чи є у вас димохід?

Якщо так, то зручніше відведення через проточну витяжку. Ще є циркуляційні (з ними ми познайомилися в прикладі). Проточні викидають забруднене повітря і кіптява назовні через вентиляційну систему, яка встановлена в квартирі. А в кухню проникає свіже повітря з вулиці. А циркуляційні витяжки очищають повітря за допомогою … вірно, циркуляції через жировий фільтр і тут же повертають його назад в приміщення.

Мінус проточною витяжки в тому, що її складніше монтувати — потрібно установка труби-димоходу для під'єднання до вентиляційного отвору. Мінус циркуляційної в тому, що кіптява і жир осядуть на самому фільтрі.

2) Продуктивність (потужність витяжки)

Як часто ви готуєте?

Продуктивність витяжки (одиниця виміру — м3 / год) — це об'єм повітря, що проходить через неї за годину. Якщо ви готуєте часто і багато, і будете сильно її завантажувати — вибирайте побільше — 400-500 м3 / год. Якщо рідко і недовго — вистачить потужності в 150-300 м3 / год.

Продуктивність можна розрахувати заздалегідь. Є термін «кратність повітрообміну» — співвідношення очищеного за годину повітря і обсягу кухні. Нормальним вважається показник від 6 до 12. Це означає, що за годину повітря у вашій кухні очиститься 6-12 разів.

Показник цього діапазону помножте на обсяг кухні — і отримаєте потрібну потужність. Наприклад, висота стелі 2,5 м, а площа 10 кв.м. Тоді обсяг буде дорівнює 25 м3. Його помножимо на 12 (норма по СЕС), додамо запас в 30 відсотків (він враховує особливості вашого вентиляційного трубопроводу)

25 х 12 х 1,3 = 390 м3 / год — необхідна вам продуктивність

3) Ширина

Скільки місця у вас є для витяжки?

Мінімальна ширина, яку ми знайшли на ринку, 33 см. Найпоширеніша — 60 см. Якщо у вас є ці сантиметри, рухаємося до наступного пункту.

4) Потужність

Насправді, для вас пункт, пов'язаний з потужністю, це "максимальна продуктивність". А вказане в ватах, — це просто показник того, скільки витяжка "з'їдає" енергії.

На що ще потрібно звернути увагу?

5) Ергономіка

На якій висоті ви збираєтеся вішати витяжку?

Якщо вона газова, мінімум — 80 см. На ній стоїть фільтр (з його допомогою очищається повітря), на якому накопичується жир і кіптява. Якщо за цим не стежити, може статися загоряння. Те ж стосується і відкритого вогню (наприклад, якщо ви вирішили підпалити коньяк на сковороді), і тривалої смаження (масло від перегріву може спалахнути).

У випадку з електричною плитою досить 70 см.

6) Фільтри

Жирової, з яким ми вже познайомилися, варто на будь-який витяжці, і на проточній і на циркуляційної. В ідеалі потрібен ще вугільний фільтр. Він допомагає позбутися від запаху і служить приблизно півроку, якщо ви активно користуєтеся плитою, потім його потрібно міняти. Жировий фільтр зручніше, його можна помити навіть в посудомийній машині (акуратно) і поставити сушитися вертикально, щоб не забилися осередки.

Ми впевнені, тепер ви справжній профі в питаннях вибору витяжки. І все-таки ми вас перевіримо. Намагайтеся на підглядати і дайте відповідь на питання:

  • Якими бувають витяжки?
  • Який їхній мінімальний розмір?
  • У чому важливість фільтрів і як до них ставитися?
  • У чому різниця між потужністю і продуктивністю?

Ну що, відповіли вірно? Сподіваємося, що так, і бажаємо вам відмінних покупок! А щоб не помилитися зі стилем покупок, пройдіть наш тест на стильові переваги!

І живіть легко!

Також хочемо вам порекомендувати https://ru.nortberg.com.ua