Як відмити духовку від жиру і нагару в домашніх умовах

61

Як відмити духовку після приготування жирної їжі? ті господині, хто любить готувати в духовій шафі знають, наскільки складно іноді відчистити старий пригорілий наліт. Жири під впливом високої температури швидко перетворюються в тверді відкладення.

При подальшому використанні духовки від них виходить неприємний запах, який вбирають продукти. Тому проблема усунення жиру носить не тільки естетичний, але і практичний характер. Як самостійно відмити духову шафу — тема даної статті.

Базові правила догляду за духовкою-електричної і газової. Заходи безпеки при самостійному очищенні духової шафи

незалежно від того, з якою шафою ви маєте справу-газовим або електричним, в процесі прибирання дотримуйтесь простих рекомендацій:

  • якщо поверхня не дуже брудна, з жиром впораються прості засоби, які є в кожному будинку. Зовсім не обов’язково витрачатися на покупку дорогих очищувачів;
  • завжди пам’ятайте про правила безпеки-працюйте в рукавичках;
  • якщо користуєтеся професійним складом, прочитайте інструкцію виробника — деякі засоби при неправильному нанесенні можуть пошкодити поверхню;
  • пам’ятайте, що не всі способи, придатні для прибирання шафи, підійдуть для скляних дверцят і решіток;
  • перш, ніж приступите до роботи, переконайтеся, що духовка включена і в ній немає сторонніх предметів — листів, прихваток, посуду.

загальні правила очищення:

  • не наносьте засіб на забруднену поверхню без попереднього прогріву камери;
  • якщо з першого разу ефект не виражений, це не означає що ви щось робите неправильно. Для усунення сильних забруднень повторюють процедуру кілька разів;
  • якщо шар нагару занадто старий і твердий, збільште час впливу складу до 10-12 годин.

Як відмити духовку від жиру і нагару в домашніх умовах за допомогою професійних засобів

щоб легко привести в порядок духову шафу, існує лінійка професійних засобів-вони виконують свою роботу якісно і швидко.

Розглянемо популярні ефективні жироудалители.

Фаберлік

Бренд, який зарекомендував себе як якісний і безпечний. Спеціально створений препарат для догляду за духовками будь-яких типів, підходить і до інших поверхонь на кухні.

плюси:

  • не пахне;
  • дешева ціна-190 рублів;
  • ефективний;
  • гіпоалергенний;
  • економічний — достатньо одного ковпачка, щоб повністю очистити духовку;
  • добре піниться.

мінуси:

  • через відсутність дозатора гель складно наносити у важкодоступних місцях;
  • сильні забруднення потрібно обробляти 2-3 рази, що вимагає додаткових тимчасових витрат.

Унікум грізлі

Надпотужний сучасний жироудалитель. Справляється з гаром, жиром протягом 2 хвилин. Не вимагає попереднього прогріву духової шафи.

переваги засобу:

  • вартість варіюється в межах 180 рублів;
  • має приємний м’ятний аромат;
  • рівномірно розподіляється по поверхні, так як забезпечений дозатором.

недоліки :

  • агресивно впливає на оброблювані поверхні;
  • не можна використовувати на пластиці, поліетилені, поліпропілені;
  • при попаданні на шкіру рук призводить до опіків;
  • на нікельованих поверхнях при занадто тривалому впливі залишає світлі плями.

Frosch

Головна складова засобу — сода, що сприяє якісному видаленню стійких забруднень.

переваги:

  • натуральні компоненти;
  • низька вартість — 260 рублів;
  • хороший доктор;
  • приємний аромат грейпфрута.

недоліки:

  • щоб очистити бруд, потрібно витримати склад не менше півгодини, що суперечить заявленим виробником, 10 хвилин;
  • навіть після 30 хвилинної витримки поверхню потрібно ретельно терти абразивної губкою. Це може залишити подряпини.

Шуманит

Мало який засіб зрівняється з ним по ефективності очищення. Щоб прибрати твердий шар жиру, потрібно витримати засіб на поверхні 4-5 хвилин.

мінуси:

Экомакс

Гель універсального застосування. Підходить для обробки будь-яких кухонних поверхонь.

плюси:

  • містить натуральні безпечні компоненти;
  • щоб навести порядок на кухні, досить купити тільки один засіб.

мінуси:

  • висока ціна-480 рублів;
  • середня ефективність-щоб прибрати застарілий бруд, потрібно докласти фізичних зусиль і провести обробку кілька разів.

Народні способи чищення духовки (скляних дверцят, решіток) від застарілого жиру і нагару

Перевага всіх народних методів очищення — простота, доступність і дешевизна компонентів, більшість з яких є в наявності у кожної господині.

враховуйте, що в ряді випадків ефект від їх використання буде гірше, ніж від професійних уходових коштів.

Сода і оцет

Комплексне застосування цих засобів дає більш якісний результат, ніж їх використання в поодинці. Підходить для усунення невеликих і середніх забруднень. У запущених ситуаціях слід скористатися іншими доступними способами.

покрокова інструкція:

  • висипте в ємність 200 грам соди;
  • повільно доливайте воду, поки суміш не досягне потрібної густоти;
  • розподіляйте склад всередині духовки і на решітки за принципом — чим товщі шар жиру, тим товщі і шар кошти;
  • витримайте 12 годин;
  • в іншій ємності з’єднайте в рівних частках оцет і воду;
  • злийте отриманий розчин в пульверизатор;
  • розпорошите поверх садової кашки;
  • скористайтеся пластиковою лопаткою і приберіть склад з поверхонь.

щоб очистити скло за допомогою звичайної соди , її змішують з водою до густоти сметани. Головне — не робіть суміш занадто рідкою-вона не повинна стікати.

Вологою губкою нанесіть соду на скло — сильно не втирайте, інакше подряпаєте поверхню. Через півгодини так само акуратно зніміть кашку і промийте скло.

Лимонна кислота

Досить простий і ефективний спосіб зробити духовку ідеально чистою. Враховуйте, що найкращий результат досягається при нагріванні шафи до 200 градусів.

покрокове керівництво:

  • увімкніть нагрів;
  • у деко з високими бортиками налийте 1 літр води;
  • розчиніть в ній 40 грамів засобу;
  • встановіть деко на нижній решітці;
  • закрийте дверцята;
  • переконайтеся, що вода всередині форми закипіла;
  • як тільки виворітна частина скла покриється потом, духовку можна відключити;
  • зачекайте поки всередині температура не охолоне до 30-40 градусів;
  • протріть робочі поверхні спочатку вологою, потім сухою тканиною.

Порада! якщо результат виявився не бездоганним, розпорошите на решітки оцтову суміш. Концентрація-на 100 грам води стільки ж 9% оцту.

щоб очистити скло за допомогою лимонної кислоти, дійте за схемою:

  • розведіть упаковку засобу в склянці води;
  • отриману кашку рівномірно розподіліть на поверхні скла;
  • залиште на півгодини;
  • скористайтеся неабразивною серветкою і зберіть суміш;
  • кілька разів промийте скло теплою водою, поки залишки кислоти остаточно не зникнуть.

Крім чистоти, після такої процедури скло засяє як нове, оскільки частинки засобу дбайливо шліфують поверхню, усувають дрібні подряпини.

Лимон

Сік вичавленого лимона не поступається за ефективністю лимонної кислоти. З тим застереженням, що використовують його при свіжих забрудненнях.

Лимонний сік змішують з водою в рівній концентрації і вологою губкою розподіляють на брудних ділянках. Потім змивають м’якою ганчіркою і витирають насухо.

Пекарський порошок, розпушувач для тіста

В основі цього відомого засобу для випічки містяться сода і лимонна кислота. Звідси здатність розпушувача ефективно розчиняти бруд і жир.

Пекарський порошок простий у використанні. Візьміть одну упаковку продукту, змішайте з водою до стану кашки. Далі — за стандартною схемою. Час впливу на поверхню — 2 години.

Кухонна сіль

найрезультативніший спосіб почистити духовку за допомогою кухонної солі полягає в наступному:

  • насипте сільНа дно товстим шаром;
  • увімкніть режим нагріву 100 градусів;
  • приблизно через годину сіль стане коричневою. Це означає, що вона ввібрала в себе жир і інші забруднення;
  • вимкніть шафа і почекайте, поки він охолоне всередині;
  • промийте поверхні теплою мильною водою.

недолік способу — решітки і скло таким методом почистити не вийде.

Нашатирний спирт

спосіб не простий, оскільки вимагає спеціальної підготовки перед тим, як почати процедуру:

  • забезпечте провітрювання кухні;
  • працюйте в рукавичках;
  • використовуйте респіратор.

недоліком методу є його агресивність. при недотриманні правил безпечного використання є ризик отримати опіки шкіри і дихальних шляхів.

покроковий алгоритм дій:

  • увімкніть духову шафу на 180 градусів;
  • у жаростійку форму налийте чотири бульбашки нашатирного спирту;
  • помістіть чашу на нижню полицю;
  • вимкніть духовку;
  • не відкривайте дверцята 10 годин;
  • дістаньте форму;
  • обробіть стінки, решітки і внутрішнє скло м’якою губкою;
  • промийте поверхні теплою водою і витріть насухо ганчіркою.

Зверніть увагу! 8. Після обробки духовку залишають відкритою на 12 годин. Випікайте продукти не раніше, ніж через добу.

Щоб почистити знімні деталі і решітки, їх спочатку обробляють засобом, потім поміщають в поліетиленовий пакет і щільно зав’язують. Залишають на ніч. Потім миють жорсткою щіткою під проточною водою.

серйозний недолік способу-висока токсичність кошти . Нашатир викликає запаморочення, тому двері на кухню закривають, включають витяжку і відкривають вікно на провітрювання.

Господарське мило

за допомогою господарського мила видаляють жирові відкладення, але застарілий нагар склад не візьме навіть після декількох застосувань.

Щоб отримати потрібну консистенцію, в літрі води розчиняють 4 столових ложки мила, попередньо натертого на крупній тертці. Суміш заважають до повного розчинення мильної крихти.

Після нагрівання духовки до 100 градусів, всередину поміщають ємність з мильною масою. Через хвилин шафа вимикають і відкривають дверцята. Після того як поверхня всередині шафи охолоне, її миють теплою водою і протирають насухо. При необхідності процедуру повторюють ще 2-3 рази.

За допомогою пара

Найпростіший і доступний спосіб. Не передбачає фінансових вкладень, оскільки нічого спеціально купувати не треба. Очищення досягається шляхом гідролізу. Під впливом пари молекули жиру розчіплюються, стають м’якими.

алгоритм дій:

  • візьміть глибоке деко або сковороду;
  • наповніть водою;
  • увімкніть духовку на максимальний режим на 30 хвилин;
  • вимкніть піч;
  • після охолодження шафи починайте прибирання. М’який жир легко знімається губкою.

недолік методу — з першого застосування можна не отримати потрібний результат. В цьому випадку процедуру повторюють.

Важливо! процес вимагає постійної присутності господині на кухні — якщо вода википить, сковорода зіпсується.

Перекис водню

Допоможе без істотних зусиль прибрати зі стін нагар і старі плями жиру. Змішайте 70 грам соди з перекисом концентрацією 3%. Кількість перекису-в залежності від густоти. Суміш повинна бути в’язкою і не стікати зі стінок. Час впливу-годину.

Вугільна кислота

змішайте вугільну кислоту з кухонною сіллю в таких пропорціях:

  • вода-1 літр;
  • сіль — 2 кг;
  • вугільна кислота — 0,5 чайної ложки.

У розігріту до 140 градусів, духовку, помістіть отриманий склад і залиште на 30 хвилин. Коли всередині шафа охолоне, цим же складом почистіть полки, стінки і внутрішню частину скла. Промийте водою і витріть насухо.

Які ганчірки і мочалки можна і не можна використовувати під час чищення духовки

Щоб вимити внутрішню поверхню духової шафи, використовують фланелеву тканину або спеціальні м’які серветки. Для видалення жиру беруть губку без абразивної накладки.

не можна використовувати:

  • синтетичну тканину;
  • металеві скребки — засохлий жир після просочення професійним складом легко забирається пластиковим або гумовим скребком;
  • абразивні мочалки — вони дряпають метал і скло навіть при слабкому терті.

Чи ефективні системи самоочищення або все одно потрібно проводити чистку вручну

Багато сучасних духовки комплектуються функцією самоочищення. Їх недолік-висока вартість. Хоча зручність і простота догляду виправдовують матеріальні витрати.

Принцип очищення, заснований на високих температурах, називається піроліз. Краплі жиру нагріваються, з них утворюється попіл. Він осідає вниз і легко забирається м’якою ганчіркою.

Більш бюджетний, але теж ефективний варіант самоочищення-духові шафи з каталітичною системою прибирання. Результат досягається завдяки спеціальному покриттю внутрішніх стінок. Жир відштовхується від них і розпадається на найдрібніші фрагменти. Їх збирають вологою серветкою.

Єдиний недолік самоочищення — працює вона тільки при слабких забрудненнях. Отже, функцію потрібно запускати регулярно, не допускати формування твердих шарів жиру.

Висновок

Якщо відразу після приготування їжі помити духовку не вийшло, можна прибрати старі забруднення за допомогою народних способів або професійних засобів догляду.

Які основні переваги і недоліки кожного з них — ми розглянули в даній статті. Вам залишається лише вибрати відповідний для себе, варіант. І нехай ваша духовка завжди зберігає первозданний вигляд.

Предыдущая статьяЯк вибрати і встановити душовий трап або лоток в підлогу під плитку
Следующая статьяЦифровий «онлайн» датчик температури (з відстеженням на сайті narodmon)