Мімоза соромлива-рослина з пам’яттю та інтелектом

91

Мімоза соромлива — рослина з інтелектом.

мімоза соромлива

Моє знайомство з мімозою соромливою відбулося у відпустці, під час відвідування ботанічного саду в м сухумі. І вона підкорила моє серце, природно, я загорілася думкою стати володарем даного дива! у ботанічному саду я придбала свою мімозку, але, на жаль, рослина не витримало дорогу і по приїзді додому загинуло.

Але моє бажання виростити ніжинку на підвіконні розгорілося сильніше колишнього. Шляхом довгих пошуків на просторах інтернету я знайшла своє диво. Через кілька місяців мені доставили насіння мімози сором’язливою, в успіх проростання яких вірилося з працею, т.к. Доставка була майже 4 місяці. Але диво сталося, і буквально через пару тижнів з’явилися перші ніжні паростки… Але про це розповім трохи пізніше.

Опис рослини

Мімоза соромлива – багаторічна трав’яниста рослина, що росте в південних тропіках, але культивується в усьому світі як декоративна рослина. Листочки мімози нагадують папороть, але при найменшому дотику, подиху вітерця листочки згортаються, ніби захищаючись, звідси і її назва «сором’язлива». Квітка має свій ритм життя, має час сну і неспання, кожні 22 години листочки закриваються, причому це абсолютно не залежить від часу доби.

цвітіння мімози сором’язливої

Цвіте мімоза соромлива невеликими бузковими кульками, що нагадують кульбаба, цвітіння триває до 4 місяців, після запилення утворюються коробочки з насінням, які використовуються для подальшої посадки.квітка мімози сором’язливої

Умови вирощування

любить:

  • південні вікна
  • високу вологість
  • помірний полив
  • легкий грунт

не любить:

  • протяги
  • дим
  • різкі запахи
  • перелив

Бажано рослина ставити в недосяжному для дітей місці, тому що згортання листя може розцінюватися як гра, на цю «гру» мімоза витрачає свої сили, може засохнути і загинути.

Посадка, пересадка, розмноження

Як вже говорилося раніше, мімоза в природі вважається багаторічною рослиною, але культивована мімоза після зими втрачає свої декоративні якості і часто гине. Тому рекомендується вирощувати її як однорічник і щовесни сіяти нове насіння.

Розмноження мімози може відбуватися двома способами: насінням і живцями. Останній має низьку ефективність, тому від нього практично відмовилися.

Посадку насіння виробляють в березні, в легкий живильний грунт, в невеликий горщик. Дно горщика обов’язково заповнити керамзитом, далі сам грунт, він повинен бути вологим. На поверхню грунту кладуть насіння (я попередньо замочую їх в гарячій воді 50-60 градусів з корневином на 30-40 хвилин перед посадкою) і присипають нещільним шаром землі, приблизно на 1 см. Горщик накривають харчовою плівкою і прибирають в тепле місце, температура повинна підтримуватися +25…+ 30 градусів. Створюємо парниковий ефект з високою вологістю, полив здійснюється методом зрошення, парник провітрюється 2 рази на день. Насіння сходять через 14-20 днів. Після появи сходів плівку прибирають і виставляють на південний підвіконня, з появою 3 листочка рослину можна акуратно пересаджувати в окремий горщик, намагаючись не пошкодити тендітні коріння.

Полив і підгодівля

Мімоза соромлива потребує помірного поливу, приблизно 1 раз в два дні, коли підсихає верхній шар субстрату, бажано в ранкові години. Взимку підтримувати грунт в постійно зволоженому стані.

Воду бажано використовувати відстояну, кімнатної температури. Дуже добре мімоза сором’язлива відгукується на полив талою водою, зігрітої до кімнатної температури. Мімоза любить обприскування, але варто обприскувати повітря і поверхні поруч з мімозою, щоб крапельки води не потрапляли на листя і квіти.

У період вегетації двічі на місяць проводити підживлення. Досить використовувати звичайні добрива для квітучих рослин.

Цікавий факт

Нещодавно австралійські вчені виявили факт, що мімоза сором’язлива здатна до самонавчання. Так, наприклад, мімоза запам’ятовує кожен контакт і, якщо він не представляє для неї небезпеки, мімоза не витрачає свою енергію на згортання листя. Така поведінка властиво тваринам.

Предыдущая статьяЯк правильно пересадити дорослу драцену: покроковий майстер-клас з фото
Следующая статьяТомат ‘чорничний пломбір’: незвичайний гібрид для тих, кому приїлися звичайні помідори