Подорож по турецьких садах: чому тут такі солодкі мандарини

22

Є дві речі, незмінно улюблені кожним умовним росіянином на новий рік. Підняти келих шампанського під бій курантів і поставити на стіл мандарини. Ці руді ароматні красені асоціювалися з новим роком ще з радянських часів, і були єдиним солодким фруктом в грудні. Якщо ви запитаєте в росії, чим пахне новий рік, 90% дадуть відповідь, що мандаринами. Тому поїздка в регіон, який незмінно нам поставляє цитрусові, була хвилюючою і бажаною — все-таки, абхазія вже добре звідана і знайома, а як з цитрусовими йде справа в туреччині, дуже цікаво.

Звичайно, ми не з бухти барахти ткнули пальцем в карту туреччини і потрапили в адану. Нас запросив подивитися, як в цьому регіоні вирощують знамениті турецькі цитрусові: апельсини, лимони і мандарини, галузева рада асоціації експортерів свіжих овочів і фруктів туреччини.

Чим примітна для вирощування цитрусових адана

Чому у місцевих турецьких цитрусових особливий смак

Якими сортами мандаринів і апельсинів славиться адана

Чим примітна для вирощування цитрусових адана

Летіти в адану потрібно з пересадкою в істанбулі, але цей мальовничий край коштує витрачених на дорогу годин. Місто лежить на рівнині кілікії, по берегах річки сейхан (стародавня річка сарус).

Процвітання адани здавна відбувалося з родючих долин і її розташування на анатолійсько-арабських торгових шляхах. Сільськогосподарський і промисловий центр і четвертий за величиною місто країни, адана датується приблизно 1400 роком до нашої ери. В околицях тривають роботи археологів, місто прикрашають величні мечеті і за кожним поворотом чекає чудовий ландшафт.

Площі садів просто величезні-докуда вистачає оку, простягаються облагороджені ниви і рівні ряди дерев.

Чому у місцевих турецьких цитрусових особливий смак

На смак і якість місцевих апельсинів і мандаринів впливає близькість садів до підніжжя гірських перевалів таврських гір, що ведуть до сирійських рівнин і до моря (20 км). Легкий солонуватий повітря благотворно позначається на особливому, фірмовому смаку врожаю.

Апельсин і лимон від висадки до плодоношення проходить шлях довжиною в 3-4 роки, висаджують на постійне місце щеплені однорічні саджанці. Термін життя апельсинових дерев — 40 років, потім рослини замінюють на нові з резервних посадок, у мандаринів творча біографія трохи скромніше. Тут практикують виключно екологічне землеробство, тому і смак у плодів живий, гармонійний.

Судіть самі:

— для боротьби з комахами-шкідниками в лабораторіях ізміра і хатая вирощують їх природних ворогів, комах-хижаків. На сигнальних деревах розвішені приманки, і по потрапили туди комахою агроном розуміє, проти яких шкідників пора випускати армію захисту;

— добрива використовують органо-мінеральні, натуральні, а при посадці вносять грунтові гриби із загону триходерма, які допомагають захистити рослини від бактеріальних інфекцій. В якості добрива вноситься перепрілий гній і зрілий компост;

— для відображення підступних сонячних променів на посадки апельсинів розпилюють слабкий розчин вапна. Легкий морський бриз охолоджує плоди від спеки, тому вони плавно набирають природну солодкість, не підсушуються і не горять.

— шкірка апельсинів служить для виробництва масел — воно рятує посадки від шкідливих комах.

Дерева висаджують на підняті гряди, це захищає кореневу систему від випрівання в разі тривалих і рясних опадів. А полив тут теж натуральний і екологічний: з льодовиків таврських гір вода біжить по долині самопливом і наповнює іригаційні канали, звідки потім насосами по шлангах з крапельним поливом подається адресно, під кожне дерево.

Якими сортами мандаринів і апельсинів славиться адана

Чукурова — північно-західний регіон адани, в якому відбувається найраніший збір врожаю цитрусових. Ранні, середні та пізні сорти вирощують на окремих рядах. Так, самий ранній сорт мандарина майєр збирають в серпні, наступний за ним, середній, ентер готовий до зняття в середині вересня, потім до листопада збирають середньо-пізні сорти групи лекерле. У січні встигають пізні сорти, в грудні відомий в росії сорт нова, в січні дабл муркотт, таким чином покриваючи весь попит.

Селекцією нових сортів в туреччині теж займаються: так 3-4 сорти нових сорти вже запатентували, наприклад, сорт лігени (вибачте, шановні читачі, не дуже я сильна в турецькій мові, а уточнити було не у кого) жовтневого дозрівання — гордість місцевої селекції, який скоро вийде на внутрішній ринок, але на його запуск на світову орбіту знадобиться 5-6 років. Селекціонери оцінюють комплексну стійкість кожного сорту, в тому числі до спеки, врожайність, ароматність, гармонійний смак.

Експортний сорт апельсина кара-кара з червоною м’якоттю, продається в люксових місцях, оскільки він далеко не всім по кишені. Грейпфрути тут теж ростуть-гриоред, наприклад, добре виходить в цьому регіоні. Вирощують тут і плоди на консерви, місцеві фабрики виробляють концентровані соки і сухі порошки-концентрати.

Чим цитрусові з адани краще іспанських? у цьому регіоні високий рівень вологості і більше сонячних днів у році. Не на користь іспанії говорить нестача вологи, в адані мікроклімат більш вигідний (в іспанії мало опадів, тому в основному висаджують клементини, з більш щільною шкіркою, а тут групу сортів сацума). Плюс в адані краще поставлений догляд за рослинами. Але у іспанії є маркетингова підтримка від євросоюзу, тому їх продукція більш популярна, звичайно.

Трохи про економіку турецького цитрусового садівництва

Собівартість догляду за цитрусовим садом включає витрати на садівників, агрономів, малу механізацію, полив, добрива та засоби захисту рослин: приблизно 3,5-4 тисячі лір на декар (1 тис.м2) площі на рік. У регіоні також вирощують цитрусові з приставкою «еко», але це дорожча продукція.

Збір врожаю і обрізка дерев здійснюється вручну, внесення добрив-машинним способом, верхні гілки обрізає техніка. З дерева очікується 50-250 кг апельсинів, збирач в день обслуговує 10 дерев. Садівник-робітник отримує тут 5 тисяч лір (500 євро) на місяць, робочий день у нього ненормований. Проживають трудівники на місці — в будиночках, оскільки півроку під час дозрівання врожаю йде дуже напружена робота в саду (але другі півроку працівники не так сильно завантажені).

На збір врожаю запрошують окремі компанії, здаючи в оренду не всі площі садів, а конкретні ряди, орієнтуючись на кількість очікуваного врожаю. Наприклад, ви хочете зібрати 4 тонни. Для збирачів на місці 1 кг апельсинів коштує 3 ліри (близько 25 рублів), потрібно оплатити, і можна збирати урожай, причому агроном поставить вашого збирача на той ряд, на якому закінчив збірку попередній орендар.

Щось захотілося нового року і мандаринів. А вам?